Društvo

Novinaru "Nezavisnih" zahvalnica UNICEF-a

Novinaru "Nezavisnih" zahvalnica UNICEF-a
Foto: N.N. | Novinaru "Nezavisnih" zahvalnica UNICEF- a

SARAJEVO - Priznanja za medijski doprinos zaštiti i promociji prava djeteta dodijeljena su Meliti Mujadžić, novinarki RTV USK, za televizijski prilog "Prijatelji ne broje hromozome", a blogerki Al Jazeera Balkans portala Aidi Hrnjić za tekst "Učimo od djece".

Za tekst na internet portalu dodijeljene su dvije ravnopravne nagrade Vanji Stokić s portala Etrafika za tekst "Ažurirajmo nastavu: Školski programi ne prepoznaju problem online nasilja" i Osmanu Zukiću za tekst objavljen na Školegijum portalu "Dječak ispod zvijezde".

Goran Lajić, novinar "Nezavisnih novina", dobio je UNICEF-ovu zahvalnicu za tekst u štampi "Jedini prvačić uči i obara ruke sa starijim drugarima".

"Ovom prilikom bih čestitao kolegama novinarima i poručio im da nastave da pišu o pravima djece u BiH, jer su djeca zasigurno najveće blago koje imamo", rekao je Lajić.

Dodao je da će mu ova zahvalnica biti motiv za dalji rad i napredovanje.

Zahvalnice UNICEFa su, osim Lajića, dobili i Ivana Katavica (Liberty TV) i Natalija Todorović (Elta TV) za TV prilog, Hana Kazazović (@cyberbosanka) za tekst objavljen na blogu, Anamarija JelonjićZadro (bljesak.info), te redakcija portala Mondo.ba.

Stručni žiri, sastavljen od članova akademske zajednice i predstavnika novinarske profesije u BiH, poručio je da je uloga medija i novinara da informišu, ali i da otvaranju pitanja od interesa za društvo u cjelini.

"Mediji su, u velikoj mjeri, odraz društva u cjelini, a činjenica da su teme poput ovih, teme kojima je dijete u fokusu, manje zastupljene, već pokazuju koliko je teško novinarima da se izbore za mjesto u medijima ovakvim pričama", naglasili su u žiriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije