Društvo

Novinaru "Nezavisnih" treća nagrada za tekst u okviru kampanje "Stop švercu"

Novinaru "Nezavisnih" treća nagrada za tekst u okviru kampanje "Stop švercu"
Foto: SWOT | Novinaru "Nezavisnih" treća nagrada za tekst u okviru kampanje "Stop švercu"
N.N.

Uručenjem nagrada pobjednicima novinarskog konkursa za najbolji novinski članak ili TV prilog koji se tematski bavi problemom crnog tržišta duvanskih proizvoda u BiH, koji su organizovali Udruženje ekonomista RS SWOT i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) završena je kampanja "Stop švercu".

Prilog za Dnevnik BHRT-a novinara Ljubiše Davidovića, osvojio je prvo mjesto, druga nagrada pripala je Milkici Milojević novinarki "Euroblica" za članak pod naslovom "Pušači pune budžet švercerima a budžet sve prazniji", dok je treću nagradu osvojio Uroš Vukić, novinar Nezavisnih novina za članak "Zapljene nikad veće, šverca nikad više, gubi li država bitku?".


Povezana vijest:

Zapljene nikad veće, šverca nikad više - gubi li država bitku? 


Na konkurs je stiglo 12 radova, a žiri koji su sačinjavali predsjednik žirija Ratko Kovačević načelnik odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO i članovi Saša Grabovac izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, Faruk Hadžić makroekonomski analitičar i Ljiljana Smiljanić, sekretar Kluba novinara Banjaluka izabrali su tri najbolja rada.

Žiri pred sobom nije imao lak zadatak jer su svi radovi ispunili sve novinarske kriterijume u vezi s istraživačkim novinarstvom.

Kovačević, je nakon dodjele priznanja kazao da je kampanja "Stop švercu" doprinijela puno većoj aktivnosti službenika UIO, a samim tim i većoj količini zaplijenjenih duvanskih proizvoda bez akcizne markice.

Prema njegovim riječima kroz pisanje medija je rađeno na podizanju svijesti koliko je štetna nelegalna prodaja duvanskih proizvoda, koliko je važno da se plaćaju obaveze prema državi i da konzumiranje proizvoda koji nisu obilježeni akciznim markicama je dodatno rizično po zdravlje.

Kad  je u pitanju konkurs, on je kazao da su svi prijatno iznenađeni kvalitetom pristiglih radova.

Grabovac je naveo da Udruženje ekonomista RS SWOT uvijek smatralo da je uloga medija i razumijevanje novinara procesa u ekonomiji jako važno i da su zbog toga u udruženju i ranije organizovali aktivnosti koje su se odnosile na edukaciju novinara.

"Smatramo da je kampanja Stopo švercu dala svoj doprinos u suzbijanju nelegalne trgovine duvanskih proizvoda“, kazao je Grabovac.

Ljubiša Davidović, dobitnik prve nagrade se zahvaljujući na dodijeljenoj nagradi, kazao da bi ovakvih konkursa trebalo biti više, te da bi se kroz razne radionice trebala posvetiti i veća pažnja edukaciji novinara koji prate složene teme.

Konkurs je organizovan u sklopu nastavka kampanje "Stop švercu", koji zajednički realizuju UIO i Udruženje ekonomista RS SWOT.

Razlog za organizovanje konkursa je da se dodatno pojačaju napori kako bi se ukazalo na problem crnog tržišta duvanskih proizvoda koje na godišnjem nivou odnosi na stotine miliona konvertibilnih maraka iz legalnih tokova novca.

Pored enormnih ekonomskih gubitaka, crno tržište duvanskih proizvoda je pogubnije i po zdravlje građana, jer se ni na koji način ne može kontrolisati. Tačnije ne može se kontrolisati kvalitet, uslovi skladištenja, transporta, lokacije prodaje i sl.

Imajući u vidu uticaj medija, smatrali smo da oni mogu biti snažna poluga u borbi sa crnim tržištem.

Sa zdravstvenog aspekta posmatrano, tek kada se promet cigareta i duvanskih proizvoda vrati u legalne tokove institucije će moći da prave realne strategije za smanjenje pušenja koje u svakom smislu štetno po zdravlje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije