Društvo

Novitović: Sistem zaštite i spasavanja BiH nije uređen i funkcionalan

Novitović: Sistem zaštite i spasavanja BiH nije uređen i funkcionalan
Foto: Srna/Arhiva | Novitović: Sistem zaštite i spasavanja BiH nije uređen i funkcionalan

ISTOČNO SARAJEVO - Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović ocijenio je da sistem zaštite i spasavanja BiH nije uređen i funkcionalan, iako se to želi tako predstaviti međunarodnim zvaničnicima, na šta je ukazao tokom simulacijske vježbe za stolom "Koordinacija 2021" koja je počela danas u Sarajevu.

Novitović je ocijenio kao vrijeđanje inteligencije to što je na prezentaciji tokom vježbe rečeno da će se "proigrati kapacitet i funkcionalnost koordinacionog tijela", iako tog tijela u simulaciji nema jer nije uspostavljeno.

"O čemu ćemo mi raspravljati, čiju ćemo funkcionalnost i operativnost ocjenjivati ako u sistemu vježbe niste uspostavili koordinaciono tijelo", izjavio je Novitović Srni.

Prema njegovim riječima, nije moguće da se u sistemu zaštite i spasavanja uspostavi subordinacija niti da službenik iz Ministarstva bezbjednosti ima ovlaštenja izdavanja naredbi i komandi, u ovom slučaju kamandantu Štaba za vanredne situacije Republike Srpske, odnosno predsjedniku Vlade.

"To ne može ni u simulaciji niti u dječijoj igrici. To neću da dozvolim", poručio je Novitović.

Prema njegovim riječima, koordinaciono tijelo je iznad Ministarstava bezbjednosti koje ne može da se postavi iznad toga.

"Ne postoji pravni mehanizam da uzurpirate pravo koordinacionog tijela koje, kada se formira, Ministarstvo bezbjednosti postaje njegov tehnički servis", istakao je Novitović.

Novitović je poručio da štiti interese Republike Srpske, srpskog naroda, Republičke uprave civilne zaštite i ni na koji način neće učestvovati na najperfidniji način u prenosu nadležnosti.

"Ministarstavo bezbjednosti ima sedam institucija gdje su prenijete nadležnosti, a ostale su im još nadležnosti iz oblasti zaštite i spasavanja. Ono što radi to ministarstvo i neki od ministara u Savjetu ministara jeste da se unutar Ministarstva doda još jedna samostalna uprava, na ovih sedam koje ima, što je direktno prenos nadležnosti. Sve se svjesno i planski radi", rekao je Novitović.

On je naveo i problem sa sistemom 112, koji ne postoji i broj nije u funkciji.

Novitović je rekao da je ukazao na propuste, ali nije napustio prezentaciju, te izrazio spremnost da učestvuje do kraja, ali da u svakoj prilici ukazuje na zloupotrebe i da ih onemogući.

"Nismo mi ti koji koče sistem. Mi želimo funkcionalnost i zaštitu srpskog naroda i Republike Srpske unutar BiH, a na ovakav način ne idemo u tom pravcu", pojasnio je Novitović.

Novitović je podsjetio da vježba "Koordinacija 2021", koja se organizuje uz pomoć SAD, ima za cilj da proigra sve scenarijume i funkcionalna zaduženja svih u sistemu zaštite i spasavanja, od lokalne zajednice, entiteta, do koordinacionog tijela, Savjeta ministara, upućivanja zahtjeva za međunarodnu pomoć, prihvatanja toga i pružanja pomoći građanima na ugroženim prostorima. Vježba će trajati do petka, 25. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije