Društvo

Novu BH iz ponude izbacio i "BH Telecom"

Novu BH iz ponude izbacio i "BH Telecom"
Foto: N.N. | Novu BH iz ponude izbacio i BH Telecom

SARAJEVO, BANJALUKA - "BH Telecom" u noći sa srijede na četvrtak prekinuo je emitovanje programa Nove BH, tako da korisnici Moja TV platforme ubuduće neće moći gledati ovaj televizijski program.

"Poštovani korisnici Moja TV usluge, obavještavamo vas da od 16. januara ove godine zbog neprihvatljivih uslova koji su dostavljeni 'BH Telecomu' od Televizije Nova BH, kao i drugim BH operaterima, TV program Nova BiH do dalje neće biti dostupan na Moja TV platformi", istakli su u "BH Telekomu".

Još ranije, tačnije od početka ove godine program Nove TV zbog neprihvatljivih uslova ne emituju ni "M:tel" i "Eronet", kao ni kablovski operateri pod kontrolom "M:tela", odnosno "Blicnet", "Telerad net" i "Elta kabel". Suština problema je u tome što je Nova BH, pozivajući se na svoj bogat sadržaj za distribuciju svog kanala, uvela i taksu od 0,60 evra po korisniku, što operaterima nije bilo prihvatljivo.

Iz Nove BH naveli su da su operateri gledaocima uskratili mogućnost praćenja vrhunskih sportskih sadržaja, te da će oni i dalje nastaviti ulagati u sadržaj i kvalitet svog programa i opravdati poziciju lidera "najgledanijeg emitera".

Povodom problema s emitovanjem Nove BH i činjenice da veliki broj operatera u BiH ne pristaje na uslove i plaćanje 0,6 evra po korisniku, juče su se oglasili i iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, gdje su naveli da je prema njihovim pravilima propisana obaveza kablovskih distributera da u svoju ponudu uvrste i sve TV stanice koje emituju zemaljskim putem u zoni mreže kablovskog distributera.

"Međutim, od ove obaveze je moguće izuzimanje u slučaju kada sama TV stanica ne dopušta distribuciju svog programa ili zahtijeva nadoknadu, što je slučaj sa programom Nova BH", saopšteno je iz RAK-a. Iz ove agencije apelovali su na sve zainteresovane strane koje koriste medijski prostor za vođenje poslovnih kampanja da vode računa o interesu krajnjih korisnika, koji kao pretplatnici njihovih usluga treba da imaju pravo na tačnu i blagovremenu informaciju, kao i na medije, da ne plasiraju dezinformacije u kojima se pominje porez i oporezivanje, koje navodno uvode kablovski operateri, niti da u taj kontekst dovode RAK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije