Društvo

Pratite nas na Google news

"Nuđeno 30.000 KM za trovanje studenata u Studentskom centru Sarajevo"

"Nuđeno 30.000 KM za trovanje studenata u Studentskom centru Sarajevo"
Foto: N.N. | "Nuđeno 30.000 KM za trovanje studenata u Studentskom centru Sarajevo "
Dragan Sladojević

SARAJEVO - Policija je pokrenula istragu nakon tvrdnji da je kuvar u Studentskom centru Sarajevo pričao da ima saznanja da nepoznato lice drugom licu nudi 30.000 maraka da se podmetne "nešto" kako bi se izazvalo masovno trovanje studenata u studentskoj ishrani.

To je za "Nezavisne" danas potvrđeno iz ovog studentskog centra, u čijoj se kuhinji dnevno pravi oko 2.500 obroka. Situacija je, prema danas objavljenim informacijama, shvaćena vrlo ozbiljno, pa su o svemu obaviješteni svi nadležni organi.

"Bitno je naglasiti da smo mi obavijestili MUP, koji je te navode ispitao. Mi ćemo u postupku do kraja istrajati na tome da utvrdimo o čemu se ovdje radi", rekao je za "Nezavisne" Tarik Curić, direktor ovog centra. Na pitanje da li je policija ispitala kuvara, Curić potvrđuje da jeste.

"Nama po zakonu slijedi postupak da ispitamo šta se tu desilo. Jednostavno, sama riječ 'trovanje' nije za šalu", rekao je Curić.

Iz studentskih krugova saznajemo da u vezi s ovim slučajem kruže razne priče, od toga da je riječ o kuvarevoj neslanoj šali, do toga da neki ljudi žele da ga, kako ističu, "maknu".

Sa druge strane, Hamza Vahid El-Din, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, kaže da je studentima u cilju da se utvrdi istina.

"Iskreno se nadamo da ne postoje pojedinci ili organizacije koji bi željeli da otruju studente. Svakako ćemo i mi da se uključimo u istragu", naveo je za "Nezavisne" lider Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo potvrđuju da su s ovim slučajem upoznati, kao i da su se već prihvatili posla.

"Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo rade na prikupljanju saznanja u vezi s tim događajem. Sve mjere i radnje se poduzimaju pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo", rekli su za "Nezavisne" iz MUP-a KS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije