Društvo

O 50 djece brinu samo tri vaspitačice

O 50 djece brinu samo tri vaspitačice
Foto: N.N. | O 50 djece brinu samo tri vaspitačice

BIHAĆ - Dječji vrtići na području Unsko-sanskog kantona suočavaju se s nedostatkom vaspitača, što se direktno odražava na kvalitet rada s najmlađima, zaključeno je na sastanku direktora osam predškolskih ustanova u ovome kantonu.

Osam dječjih vrtića trenutno pohađa 1.164 djece, a s njima radi svega 180 odgajatelja.

Najteža situacija je u Bužimu, gdje o pedesetoro djece brinu samo tri vaspitačice. Istaknuto je kako je ovaj problem posljedica načina finansiranja predškolskih ustanova u USK i moratorijuma na zapošljavanje u njima, koji je na snazi već punih deset godina.

U međuvremenu, veliki broj vaspitača je penzionisan ili su otišli na rad u inostranstvo, što je dovelo do pomenutih problema.

"Vjerujte, veoma je teško raditi s velikim brojem djece kada niste u mogućnosti da svakom od njih posvetite vrijeme i pažnju. Razumijemo proteste roditelja, ali ovo je probleme s kojim se suočavamo. Zbog toga tražimo od Vlade USK da omogući prijem novih vaspitača u predškolske ustanove", istakla je Asmira Jašarević, predsjednica Aktiva direktora predškolskih ustanova u ovom kantonu.

Resorni ministar je rekao da će razmotriti ovu situaciju i pokušati donijeti odgovarajuće mjere.

"Ono što je karakteristično za cjelokupnu oblast obrazovanja u USK je preveliki broj zaposlenih, pa smo tako bili prinuđeni da donesemo odluku o zabrani zapošljavanja u ovom sektoru", rekao je ministar obrazovanja u Vladi USK Muhamed Ramić.

On je dodao kako ova odluka nije poštovana u nekim snovnim i srednjim školama, gdje je od početka ove godine u radni odnos primljeno 140 novih radnika, što je opteretilo budžet za dodatnih dva miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije