Društvo

O autizmu se priča više nego prije

O autizmu se priča više nego prije
Foto: Nataša Tadić | O autizmu se priča više nego prije

TUZLA - Peta međunarodna balkanska konferencija o autizmu otvorena je u petak u Tuzli, a predavači su iz cijelog svijeta te su govorili o autizmu i načinima ublažavanja bolesti.

Statistika pokazuje da je sve veći broj oboljelih od autizma i u svijetu i kod nas. To je razvojni poremećaj koji karakteriše zaostajanje u razvoju socijalnih i jezičkih vještina, kao i različitih oblika ponašanja.

"Razlog zašto je autizam ovoliko prisutan u našim razgovorima jest da se njegova učestalost značajno povećava. Od nekih 1:10.000, posljednji podaci govore da je 1:68. To znači da moramo brzo reagovati na ranom prepoznavanju i tretmanu. Tek jedna trećina od ovih osoba će imati teže posljedice udružene sa intelektualnim teškoćama", pojasnila je Amela Ibrahimagić, profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Tuzla.

Iako se o autizmu vrlo malo znalo prije desetak godina, danas je situacija znantno bolja i sve se više priča o tom poremećaju.

"Prije deset godina smo mislili da je autizam nasljedan, sada znamo da je nasljeđe 40%, a 60% dolazi od okoline. Mali dio toga može biti koristan da se pomogne djeci sa autizmom i drugim sličnim oboljenjima u terapiji", rekao je dr Ralf Herwig iz Austrije.

Balkan i BiH zaostaju za velikim evropskim zemljama kada je u pitanju otkrivanje autizma, ali i proces liječenja.

"Mi se još ne možemo usporediti sa svijetom i ponuditi našim oboljelima i našim stručnjacima iste uvjete. Ja vjerujem da ova konferencija ima snage donijeti jednu malu revoluciju u radu stručnjaka, ali i za živote korisnika s kojima radimo svaki dan. Vjerujem da nakon ove konferencije stvari neće biti iste i da će podrška zaživjeti i ovdje u BiH i u Hrvatskoj", pojasnila je Ines Delzotto, stručnjakinja iz Hrvatske.

U Tuzli bi uskoro trebalo da zaživi centar za autizam, koji će kao javna ustanova biti otvoren za korisnike iz cijele BiH.

Centar bi trebalo da pomogne u dijagnosticiranju, liječenju te svim drugim vidovima podrške osobama sa autizmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije