Društvo

Obezbijeđena sredstva, počinje isplata uvećanih penzija u Srpskoj

Obezbijeđena sredstva, počinje isplata uvećanih penzija u Srpskoj
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Obezbijeđena sredstva, počinje isplata uvećanih penzija u Srpskoj

BANJALUKA - Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da je obezbijedilo sredstva za isplatu junskih penzija u Republici Srpskoj, kako bi od sutra mogla početi isplata korisnicima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i inostranstvu, u neto iznosu 115.9 miliona KM.

Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske će, kako se dodaje u saopštnju i dalje pratiti makroekonomska kretanja i potrebe korisnika prava na penzijsko invalidsku zaštitu u skladu sa kojima će biti vršena dalja usklađivanja.

"U skladu sa opredjeljenjem Vlade Republike Srpske, da usljed ublažavanja posljedica inflatornih kretanja pruži podršku najstarijoj populaciji, majske penzije su povećane za 10 odsto", navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija RS.  

Kako s dodaje, ovo je drugo povećanje penzija u Republici Srpskoj od početka godine, od kada su povećane za 14%. 

"U planu je isplata jednokratne pomoći svim penzionerima u Republici Srpskoj, za šta su Rebalansom budžeta obezbijeđena sredstva", navodi se u saopštenju.

Kako se poašnjava, ukupan iznos potreban za isplatu penzija na godišnjem nivou je Rebalansom povećan za 89,8 miliona u odnosu na planirani budžet i iznosi ukupno 1,360 (milijardu i 360 miliona) KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije