Društvo

Obezbijeđena sredstva za dva projekta iz oblasti kulture

Obezbijeđena sredstva za dva projekta iz oblasti kulture
Foto: N.N. | Obezbijeđena sredstva za dva projekta iz oblasti kulture

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će iz sredstava granta namijenjenog za finansiranje projekata i programa u skladu sa Zakonom o igrama na sreću izdvojiti potrebna sredstva za realizaciju projekta "Kultura bez barijera" u devet ustanova kulture u Republici Srpskoj, te projekta "Resursni centar Brajevog pisma" Saveza slijepih Republike Srpske.

Projekat "Kultura bez barijera" podrazumijeva uklanjanje fizičkih barijera, odnosno omogućavanje pristupa ustanovama kulture licima sa invaliditetom, te doprinosi poboljšanju statusa ovih lica u zadovoljavanju njihovih kulturnih, intelektualnih i kreativnih potreba.

"Usluge svih ustanova kulture treba da budu dostupne svima, a to podrazumijeva i fizički pristup zgradi i prostorijama, te korišćenje svih njihovih sadržaja i građe. Stoga je ministarstvo zatražilo od Saveza opština i gradova da se dostavi pregled ustanova kulture (biblioteka, muzeja, kulturnih centara) u opštinama i gradovima gdje je neophodno ukloniti fizičke barijere za pristup invalidnim licima. Projekat je započeo sa ugradnjom lifta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, a obuhvatiće i ostale ustanove kulture u Republici, koje budu predviđene projektom", rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Projektom u  ovoj fazi  biće obuhvaćene sljedeće ustanove: JU Muzej Hercegovine Trebinje; JU Arheološki muzej "Rimski Municipijum", Srebrenica; JU Narodna biblioteka Srebrenica; JU Dom kulture "Filip Višnjić"; JU Zavičajni muzej Gradiška; Sokolski dom Gradiška; JU Narodna biblioteka Gradiška; JU Centar za kulturu i sport "Radenko Mišević", Rogatica; JU Narodna biblioteka Milići.

Za ovih devet ustanova izdvojeno je 58.000 KM.

Ministarstvo prosvjete i kulture podržalo je i realizaciju projekta "Resursni centar Brajevog pisma" i obezbijedilo sredstva u iznosu od 20.500 KM za ove namjene.

Projekat "Resursni centar Brajevog pisma" kojim je planirano formiranje Resursnog centra za Brajevo pismo, razvoj programa obuke u primjeni Brajeve štampe i drugih alata i aplikacija za potrebe slijepih i slabovidih lica, te razvoj svijesti o potrebi korišćenja i primjene Brajevog pisma osmislio je Savez slijepih Republike Srpske. Udruženje je  konkurisalo na Javni poziv Vlade Japana (program GAGP) u BiH i obezbijedio sredstva u iznosu od 80.000 EUR za realizaciju ovog projekta.

"Projekat je izuzetno značajan, jer će veliku korist imati slijepi i slabovidi đaci i studenti kojima je, pored informacionih asistivnih tehnologija, za njihovo usavršavanje itekako potrebno poznavanje i upotreba Brajevog pisma, naročito imajući u vidu da je to osnovni element pismenosti slijepih lica", saopštili su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije