Društvo

Običaji za Vaskrs: Jaje simbol obnavljanja prirode i života

Običaji za Vaskrs: Jaje simbol obnavljanja prirode i života
Foto: Dražan Pozderović | Običaji za Vaskrs: Jaje simbol obnavljanja prirode i života

BANJALUKA - Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik, obilježeva se brojnim običajima, a jedan od najljepših među njima je farbanje jaja.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, a po pravoslavnim običajima jaja se farbaju na Veliki petak, na dan kada se ništa drugo ne radi.

Prvo obojeno jaje u crvenu boju, koja simboliše nevino prolivenu Hristovu krv, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se čuvarkuća.

A, podjelu vaskršnjih jaja u Banjaluci će i ove godine organizovati "Kolo srpskih sestara".

 Ofarbana i ukrašena jaja dijeliće u nedjelju ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, nakon vaskršnje liturgije, rekli su u ovom humanitarnom društvu za "Nezavisne".

Bosiljka Herbez, predsjednica "Kola srpskih sestara", izjavila je da su već podijelili nekoliko paketa jaja građanima.

"Već smo dijelili pakete svježih jaja našim štićenicima. Takođe, farbamo i dekorišemo 500 jaja za Vaskrs", istakla je Herbezova.

Akciju podjele vaskršnjih jaja, koju ovo društvo tradicionalno organizuje, izostala je prošle godine zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane virusom korona. Ove godine, kako navode, odlučili su da se ova humanitarna akcija održi uz poštivanje  svih epidemioloških mjera.

Na Vaskrs, prema srpskim običajima, ljudi se pozdravljaju pozdravom "Hristost vaskrse" i "Vaistinu vaskrse", nakon čega slijedi običaj tucanja jajima i borba čije je jaje najjače, čemu se posebno vesele mališani.

Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostala jela na svečanoj trpezi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije