Društvo

Obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

Obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini
Foto: Srna | Obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini
N.N.

Služenjem parastosa u Kapeli Svetog Maraka i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje masovne grobnice i spomenik poginulim borcima u Otadžbinsko-odbrambenom rartu, u Mrkonjić Gradu obilježena je godišnjica stradanja Srba iz 13 zapadno krajiških opština.

Obilježavanju si prisustvovali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju su predstavljali potpredsjednica parlamenta Željka Stojičić i narodni poslanik Nedeljko Glamočak, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

U septembru i oktobru 1995. godine, zajedničke snage Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, popomognute dejstvima NATO okupirale su područje 13 zapadnokrajiških opština i protjerali 120.000 Srba.

Za sobom su ostavili popaljena i razrušena naselja, a sva pokretna imovina je opljačkana.

Ubijeno je 2014 srpskih civila i zarobljenih vojnika, a među 753 ubijenih civila, bilo je 240 žena i 14 djece. Stravični zločini počinjeni su na području mrkonjićke opštine, gdje je pronađena i masovna grobnica u kojoj je bilo 181 tijelo ubijenih Srba.

Zapaljeno je i porušeno 1.608 kuća, 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona njemačkih maraka.

(RTRS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije