Društvo

Obilježavanje 27 godina od zločina nad Srbima u Bradini

Obilježavanje 27 godina od zločina nad Srbima u Bradini
Foto: Srna | Obilježavanje 27 godina od zločina nad Srbima u Bradini

BRADINA - Služenjem liturgije u obnovljenoj Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini kod Konjica počelo je obilježavanje 27 godina od zločina koji su nad Srbima u ovom selu počinile združene muslimanske i hrvatske snage.

Liturgiji, koju služi paroh konjički jerej Milan Bužanin, prisustvuju direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i brojni vjernici.

Obilježavanju 27 godina od stradanja Srba u Bradini prisustvuju predstavnici grada Istočno Sarajevo, predstavnici Srba u institucijama Federacije BiH, delegacije iz Istočne Hercegovine, članovi udruženja logoraša i porodice stradalih.

Nakon liturgije i parastosa stradalima, biće položeni vijenci na spomen-obilježju u crkvenoj porti.

U Bradini je 25. maja 1992. godine na najbrutalniji način ubijeno 48 srpskih civila, a preostali su odvedeni u logore ili protjerani, njihova pokretna imovina je opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni.

U logorima su život izgubila još 22 stanovnika Bradine, dok se za pet još uvijek traga.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova iz porodice Kuljanin, a stradali su i Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci.

Prije rata u Bradini je bilo 280 srpskih kuća sa oko 1.200 stanovnika, a nakon rata ovdje živi samo dvoje Srba.

Za zločine u Bradini pravosuđe BiH do sada nije nikoga osudilo, a 8. maja počelo je suđenje dvanaestorici pripadnika takozvane Armije BiH i HVO-a za zločine nad Srbima u ovom selu i na području opštine Konjic.

Preživjeli raseljeni Srbi iz Bradine svake godine u maju dolaze iz svih dijelova Republike Srpske i Srbije, a nerijetko i iz prekookeanskih zemalja, u obnovljenu crkvu da bi odali počast stradalima i podsjetili na zločine koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane, HVO-a, policije i muslimanskih paravojnih formacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije