Društvo

Obilježavanje 76 godina od Bitke na Sutjesci

Obilježavanje 76 godina od Bitke na Sutjesci
Foto: N.N. | Obilježavanje 76 godina od Bitke na Sutjesci
Srna

​TJENTIŠTE - U Nacionalnom parku "Sutjeska" na Tjentištu danas će biti obilježeno 76 godina od Bitke na Sutjesci u kojoj je poginulo više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

Svečanosti će prisustvovati ministar trgovine i turizma Reoublike Srpske Dragica Kovač, te delegacija Narode skupštine koju čine poslanici Nebojša Vukanović, LJubiša Krunić, Aleksandar Glavaš, Maksim Skoko i Spomenko Stojanović.

Programom obilježavanja predviđeno je da u 11.00 časova budu položeni vijenci kod Spomen-kosturnice - Centralni spomenik narodnim herojima.

U 11.30 časova planirano je obraćanje zvaničnika, a u 11.45 časova umjetnički program.

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva naziv je koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije kodnog naziva "Švarc" /Crno/ njemačkih trupa u proljeće 1943. godine.

Bila je to najveća bitka koju su partizanske snage vodile u Drugom svjetskom ratu.

Protiv 120.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih snaga i ustaških jedinica iz Nezavisne Države Hrvatske, uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana, sa kojima je bio Vrhovni štab i Centralna bolnica sa 3.000 ranjenika.

Borbe su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem protiv glavnine snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije /NOVJ/ na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore, a završile se 15. juna 1943. godine na Tjentištu probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

U ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta iz svih krajeva Jugoslavije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije