Društvo

Obilježavanje Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi

Obilježavanje Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi
Foto: N.N. | Obilježavanje Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi

PALE - Crveni krst Republike Srpske sutra obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, cilj je da se pojača svijest o potrebi i važnosti redovnog dobrovoljnog davanja krvi i istakne značaj ove humane aktivnosti, a poseban akcenat je na ulozi mladih u obezbjeđivanju dragocjene tečnosti.

Prema podacima opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta, u bazi Crvenog krsta Republike Srpske zaključeno sa 31. decembrom prošle godine registrovano je ukupno 22.949 dobrovoljna davaoca krvi.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun, ove godine obilježava se pod motom "Daruj krv da život teče dalje" i u skladu je sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Crveni krst Republike Srpske će tim povodom organizovati akcije dobrovoljnog davalaštva krvi širom Srpske, a svim medijskim servisima biće dostavljen video spot o važnosti davanja krvi, a naknadno i sva republička priznanja višestruktim dobrovoljnim davaocima.

Istaknuto je da su mladi širom svijeta inicijatori brojnih aktivnosti fokusiranih na obezbjeđenje dovoljnih zaliha sigurne krvi, pa će ovog 14. juna poseban akcenat biti stavljen na njihovu ulogu.

Iz Crvenog krsta su zahvalili svim dobrovoljnim neplaćenim davaocima za dragocjenu tečnost kojom spasavaju ljudske život, ali ovu svoje aktivnosti će iskoristiti i da podignu svijest javnosti o potrebi i važnosti redovnog, dobrovoljnog davanja krvi.

Zahvalnost je iskazana za plemenitost i ljubav prema čovjeku uz želju da uvijek budu na putu humanosti čineći ovaj svijet zdravijim mjestom za život.

"Vaše učešće u akcijama je čin solidarisanja sa osobama čiji životi i zdravlje zavise od dovoljne količine sigurne krvi i krvnih komponenti, stoga predstavljate ključni segment svakog zdravstvenog sistema, dok je vaš doprinos nemjerljiv za zdravstveni sistem, za našu organizaciju i cijelu društvenu zajednicu", istaknuto je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije