Društvo

Pratite nas na Google news

Obilježavanje stogodišnjice smrti Gavrila Principa u Bosanskom Grahovu

Obilježavanje stogodišnjice smrti Gavrila Principa u Bosanskom Grahovu
Foto: Vladimir Stojaković | Obilježavanje stogodišnjice smrti Gavrila Principa u Bosanskom Grahovu
Bojana Živanić

BOSANSKO GRAHOVO - Zaslugu našeg heroja, Gavrila Principa, koji je ispalio slobodarske hice uporno pokušavaju izbrisati i osporiti, rekao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS prilikom polaganja vijenaca na spomen obilježje palim srpskim borcima u Bosanskom Grahovu i obilježavanju 100 godina od smrti Gavrila Principa.

"Izrazio bih poštu svim borcima od kosovskih dana pa do posljednjeg odbrambeno otadžbinskog rata" istakao je Savčić.

Vijence na spomen obilježje palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata položili su Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, Duško Radun, načelnik Bosanskog Grahova, Milenko Savanović Vlade RS, Milomir Savičić, predsjednik Boračke organizacije RS, Miodrag Linta,predsjednik saveza Srba iz regiona, te predstavnici pokrajinske Vlade Vojvodine i ostali visoki zvaničnici.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite rekao je da su pripadnici Mlade Bosne i prvi medju njima, Gavrilo Princip shvatili da zmiju treba tući u glavu pa su zato  kako kaže, i izvršili atentat na Ferdinanda.

"Imali su ideju istine slobode i pravde koja je poslužila kao povod za Prvi svjetski rat iako su ga pokušali okarakterisati kao uzrok", naglasio je Savanović.

U toku je služenje pomena i obilazak grobova roditelja Gavrila Principa.

Mile Princip, Gavrilov potomak rekao je da Gavrilo nije samo Obljaj i Grahovo.

"Ona Gavrilova "Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru plašiti gospodu ućiće u istoriju i postati dio nje" rekao je Princip prilikom obilska.

Mladen Ivanić, srpski clan Predsjedništva BiH istakao je da je Gavrilo princip za njega pozitivan lik istorije.

"Atentatom na Ferdinanda, Princip je želio da oslobodi svoj narod. Imao je ideju slobode i slobodarstva", kazao je Ivanić.

Duško Radun, načelnik opštine Bosansko Grahovo rekao je da je ovo godišnjica cije obilježavanje se nije smjelo preskočiti.

"Razgovarao sam sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije i on mi je obećao da će Srbija pružiti pomoć u rekonstrukciji Gavrilove kuće. U skorije vrijeme Gavrilov lik će se naći na grbu naše opštine" istakao je Radun.

Petar Princip, sinovac Gavrila Principa kazao je da je ponosan na Gavrila.

"Njegov čin je herojsko djelo kojim je udario temelje slobode", rekao je Princip.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije