Društvo

Obilježen Dan Igmanske brigade Vojske Republike Srpske

Obilježen Dan Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
Foto: Srna | Obilježen Dan Igmanske brigade Vojske Republike Srpske

BRATUNAC - Na groblju u Bratuncu danas je obilježen Dan Igmanske brigade Vojske Republike Srpske služen je parastos i položeni su vijenci na spomen-obilježje.

Tokom odavanja počasti poginulima, evocirana su sjećanja na pređeni ratni put, NATO bombardovanje i junačku odbranu sarajevske opštine Hadžići.

Ova brigada branila je i odbranila položaje oko Hadžića i učestvovala u odbrani i na drugim ratištima oko Sarajeva.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma srpski narod se raselio iz Hadžića, koji su se u ratu odbranili od stalnih muslimanskih napada.

Najviše stanovnika te opštine u sarajevskom egzodusu doselilo je u Bratunac gdje su preneseni i posmrtni ostaci 187 poginulih boraca Igmanske brigade.

Preciznih podataka o broju pripadnika ove brigade i broju poginulih nema i preživjeli pripadnici brigade, učesnici današnjeg obilježavanja kažu da je cilj okupljanja odavanje počasti poginulima, ali i prikupljanje građe o ratnom putu i njegovanje tradicije Igmanske brigade.

Veljko Banduka, jedan od članova prve komande u Hadžićima, rekao je da je u kasarni JNA u Žrnovnici bio bataljon teritorijalne odbrane, da brigada još nije bila formirana i da su pripadnici tog bataljona i srpski narod Hadžića i okoline uspjeli da se odbrane od napada i najezde mnogo brojnijih organizovanih muslimanskih jedinica.

"Tog 25. maja 1992. godine poginula su 32 borca i više civila u selu Kasatići. Bio je to najteži i najtužniji ratni dan u Hadžićima, ali i dan ponosa, koji je podigao moral vojske i naroda, koji su do kraja rata pružali otpor i odbranili taj prostor i svoja imanja", rekao je Banduka Srni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije