Društvo

Obilježen Dan Trebinjske brigade

Obilježen Dan Trebinjske brigade
Foto: N.N. | Obilježen Dan Trebinjske brigade

TREBINJE- Služenjem parastosa poginulim borcima u Crkvi svetoga Cara Lazara u Trebinju, te polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Spomeniku braniocima Trebinja 1991 – 1995. obilježen je 13. juli, Dan Trebinjske brigade, datum kada je u proteklom ratu u najsilnijim napadima odbranjeno Trebinje.

Nakon parastosa se, u skladu sa predviđenim preventivnim mjerama protiv virusa korona, formirala kolona od pedesetak bivših boraca ove brigade, koja se kretala gradskim ulicama do Spomenika baraniocima Trebinja 1991- 1995, gdje su oni položili cvijeće, zapalili svijeće i obišli Spomen sobu svojih poginulih saboraca.

Poruka sa ovoga skupa bila je jedinstvena - žrtva trebinjskih boraca se ne smije zaboraviti, a naročito sjećanje na 268 poginulih heroja koji su život izgubili u borbi za  otadžbinu, što je istakao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

„Djelima treba dokazati da smo vječno zahvalni našim palim borcima, za koje smo izgradili i Spomen sobu, ali i svima onima koji su u bitkama oko Trebinja odbranili svoj grad, kao i svim borcima za slobodu Republike Srpske, nastojeći da svima njima i njihovim porodicama obezbijedimo pristojne uslove za život i, koliko je moguće, da ih stavimo u prioritet kada su u pitanju zaposlenja i različiti drugi programi“, kazao je gradonačelnik Ćurić.

Ne negirajući uopštenu tešku situaciju, koja je dodatno usložnjena pandemijom virusa korona, Ćurić je napomenuo da gradske vlasti, kao rijetko koje u Republici Srpskoj, ne odustaju od ranije započetih programa zapošljavanja i dodjele podsticaja bivšim borcima, dodjele naknada bivšim borcima, a uvedene su i kategorije naknada za udovice umrlih boraca, te različite subvencije njihovih porodica.

Sveto Aćimović, ratni komandant Trebinjske brigade, podsjetio je na dane kada je u julskim borbama 1992. godine odbranjeno Trebinje.

„Puno mi znači sjećanje na taj dan, a posebno na naše poginule saborce“, kazao je Aćimović.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Dejan Bodiroga je istakao da je Trebinjska brigada u svome vojevanju imala veliki broj teških bitaka za odbranu Trebinja, od kojih su možda, najteži bili prvi dani rata kada je na Ivanici koja je tada pripadala Trebinju, poginulo 16 mladića iz Trebinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije