Društvo

Obilježena 26. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Ahmićima

Obilježena 26. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Ahmićima
Foto: N.N. | Obilježena 26. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Ahmićima

​VITEZ - S porukom "Tragamo za istinom i gradimo suživot", u Ahmićima se danas obilježava 26. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti, koji su ubijeni u napadu pripadnika HVO-a na selo Ahmići, opština Vitez.

U napadu na Ahmiće, koji je počeo u jutro, 16. aprila 1993. godine, Enisa Ahmić - Mulić izgubila je brojne članove porodice, među kojima oca, te rođake u dobi od sedam godina i tri mjeseca.

"Probudila su nas rafali, a u kući smo bili ja, otac, majka i dvije sestre. Prvo nam je upala bomba u dnevni boravak, a poslije su oca zvali imenom da izađe. On je otvorio vrata, a oni su ga izveli vani i streljali. Kuću su nam zapalili, a mamu, mene i sestre pustili da idemo...", ispričala je Enisa.

Porodice žrtava iz Ahmića podsjećaju da tijela 29 ubijenih do danas nisu pronađena, te su ponovno uputili apel da bude ubrzan proces pronalaska, kao i identifikacije.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za učestvovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj BiH, a naročito zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije