Društvo

Obilježena 78. godišnjica 2. zasjedanja ZAVNOBIH

Obilježena 78. godišnjica 2. zasjedanja ZAVNOBIH
Foto: Zlatan Čekić | Obilježena 78. godišnjica 2. zasjedanja ZAVNOBIH

SANSKI MOST - Časom istorije i polaganjem cvijeća juče je u Sanskom Mostu obilježena 78. godišnjica održavanja 2. zasjedanja ZAVNOBiH u ovom gradu.

Tim povodom brojne delegacije položile su cvijeće na mjesto gdje se nalazila zgrada u kojoj je održan taj istorijski događaj, a istoričar Velid Selman podsjetio je da je tada donesena Deklaracija o ravnopravnosti naroda i građana u Bosni i Hercegovini, u to vrijeme veoma važan dokument.

"Bio je to po mnogo čemu jedinstven istorijski dokumenat, koji je išao ispred svoga vremena. On je garantovao punu ravnopravnost Srba, Hrvata i Muslimana, kasnije Bošnjaka, ali i ostalih naroda i narodnosti, te bio u potpunom skladu sa najvišim demokratskim vrijednostima i tekovinama", istakao je Selman.

On se kritički osvrnuo na to što zgrada u kojoj je održan ovaj istorijski događaj i pored mnogobrojnih najava i obećanja do danas nije obnovljena.

Inače, ova zgrada, koja je izgrađena u periodu Kraljevine Jugoslavije kao Sokolski dom, srušena je tokom proteklog rata.

"Ozbiljna država koja drži do svoje istorije morala bi povesti računa da se jedna takva istorijska građevina obnovi u autentičnom obliku kako je nekada izgledala", smatra Selman. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije