Društvo

Obilježene tri decenije od formiranja Hercegovačkog korpusa

Obilježene tri decenije od formiranja Hercegovačkog korpusa
Foto: Vesna Duka | Obilježene tri decenije od formiranja Hercegovačkog korpusa

BILEĆA - Polaganjem vijenaca na Spomen obilježje palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i služenjem parastosa za poginule i umrle borce, kao i svečanom akademijom, u Bileći je obilježeno 30 godina od formiranja Hercegovačkog korpusa Vojske RS.

Uz podsjećanja na sve žrtve, ali i slavne dane i bitke koje su vojevali pripadnici ovog korpusa, pod vođstvom generala Radovana Grubača, na akademiji je rečeno da je centralna svečanost održana u Bileći jer je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata ovaj gradić bio sjedište Hercegovačkog korpusa i jedan od najznačajnijih centara za obuku mladih vojnika.

Tokom ratova u BiH i na granicama sa Hrvatskom ovaj je korpus pokrivao front od tromeđe bivših jugoslovenskih republika BiH, Crne Gore i Hrvatske, iznad poluostrva Prevlaka, preko Popova polja, Stoca, Mostara, Boračkog jezera, Treskavice, pa do Goražda, što obuhvata preko 300 kilometara fronta.

Korpus je brojao 21.000 boraca, od čega je tokom rata ukupno poginulo njih oko 2.200, dok tačan broj ranjenih nije poznat.

Svečanosti u Bileći su prisustvovali predstavnici javnog, kulturnog i političkog života Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Vijence na spomenik palim borcima položile su delegacije Hercegovačkog korpusa, Boračke organizacije Stare i Istočne Hercegovine, predstavnici 3. pješadijskog RS puka, načelnici hercegovačkih opština, Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije, 2. pješadijskog bataljona kasarne, „Bilećki borci“ i delegacija Boračke organizacije i Opštine Foča.

Nakon polaganja cvijeća, parastos svim poginulim o umrlim borcima Vojske Republike Srpske služen je u Spomen-hramu Svetog Vasilija Ostroškog, a nakon toga je u  bioskopskoj sali vojne kasarne “Bilećki borci” održana Svečana akademija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije