Društvo

Obilježeno 79 godina od stradanja Srba i Jevreja na Šušnjaru

Obilježeno 79 godina od stradanja Srba i Jevreja na Šušnjaru
Foto: N.N. | Obilježeno 79 godina od stradanja Srba i Jevreja na Šušnjaru

SANSKI MOST - Na lokalitetu spomen kompleksa Šušnjar u Sanskom Mostu, koji je posvećen žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata, danas je obilježena 79. godišnjica stradanja 5.500 Srba i Jevreja koje su svirepo ubile ustaše na Ilindan 1941. godine.

Zbog aktuelne higijensko epidemiološke situacije, obilježavanje je održano uz restriktivne mjere i uz prisustvo manjeg broja posjetilaca nego što je bio slučaj prethodnih godina.

Započelo je služenjem svete liturgije u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu, a potom nastavljeno parastosom i pomenom za stradale na Šušnjaru.

Istaknuto je još jednom kako ovaj strašni zločin mora biti opomena budućim naraštajima kako se zlo više nikada i nikome ne bi ponovilo.

"Mi smo ovdje da svjedočimo da su ovi ljudi postojali, da nisu izbrisani iz istorije i našeg pamćenja kao što su zločinci željeli. Naša sveta moralna i civilizacijska dužnost mora biti da ubijeni na Šušnjaru nikada ne budu zaboravljeni", podvučeno je na ovome skupu.

I ovoga puta upućen je apel i poziv  svim nadležnim instuticijama da se zaštiti od devastacije spomen kompleks na Šušnjaru.

Nakon vjerskog čina, vijence i cvijeće na spomenik žrtvama fašističkog terora položile su delegacije i građani koji su prisustvovali ovom događaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije