Društvo

Obilježeno 80 godina od stradanja Srba i Jevreja na Šušnjaru

Obilježeno 80 godina od stradanja Srba i Jevreja na Šušnjaru
Foto: N.N. | Obilježeno 80 godina od stradanja Srba i Jevreja na Šušnjaru

SANSKI MOST - Na lokalitetu spomen-kompleksa Šušnjar u Sanskom Mostu, koji je posvećen žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata, juče je obilježena 80. godišnjica stradanja 5.500 Srba i Jevreja koje su svirepo ubile ustaše na Ilindan 1941. godine.

Organizaciju ovog događaja, kako je istaknuto, od ove godine preuzeo je Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i on je uvršten na listu od 31 istorijskog događaja za čije se obilježavanje brine ovaj odbor.

Na juče održanom skupu bile se prisutne brojne delegacije, predstavnici Konzulata Republike Srbije, Vlade Republike Srpske, organizacija koje okupljaju borce te porodice poginulih i zarobljenih boraca Vojske RS, predstavnici više opština, brojni građani, kao i pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH. 

Prisutnima se obratio Dragan Mastikosa, načelnik opštine Oštra Luka, te istakao kako obilježavanju zločina na Šušnjaru u proteklim godinama nije data onakva pažnja kakvu zaslužuje taj istorijski događaj. 

"Mislim da Šušnjar i Korčanica zaslužuju da budu poštovani kao naša Kozara i mislim da ćemo u saradnji s Ministarstvom rada i boračke zaštite Republike Srpske pronaći način da se ova mjesta dostojno obilježavaju. Mnogo više pažnje moramo posvetiti poštovanju naših žrtava, jer ako to uradimo tada ćemo poštovati i tuđe žrtve", istakao je Mastikosa.

On se kritički osvrnuo na loše stanje u kojem se nalazi ovaj spomen-kompleks, istakavši kako se on nalazi u registru kulturnoistorijskih spomenika koji su pod zaštitom države. 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS Duško Milunović istakao je kako je Šušnjar mjesto užasa, na kojem je ubijeno 5.500 nevinih ljudi.

"U Drugom svjetskom ratu Nezavisna Država Hrvatska je imala u svome programu ubijanje, pokrštavanje i protjerivanje Srba i ovo je samo jedno od mjesta na kojima su provodili taj program. U tome su dijelom uspjeli i na ovim prostorima fizički je uništen veliki broj Srba. Ovakva mjesta su u proteklom sistemu svjesno stavljana u zaborav i pokušavalo se na taj način umanjiti stradanje srpskog naroda", kazao je Milunović.

I ovog puta upućen je apel i poziv svim nadležnim institucijama da se zaštiti od devastacije spomen-kompleks na Šušnjaru. 

Nakon vjerskog čina, vijence i cvijeće na spomenik žrtvama fašističkog terora položile su delegacije i građani koji su prisustvovali ovom događaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije