Društvo

Obilježeno formiranje Treće baterije Prvog lakog artiljerijskog puka

Obilježeno formiranje Treće baterije Prvog lakog artiljerijskog puka
Foto: Srna | Obilježeno formiranje Treće baterije Prvog lakog artiljerijskog puka

BANJALUKA - U banjalučkoj kasarni "Kozara" danas je obilježeno 28 godina od formiranja Treće baterije Prvog lakog artiljerijskog puka Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Tim povodom danas je služen parastos za jednog poginulog borca ove baterije, kao i za 27 poginulih boraca Prvog lakog artiljerijskog puka Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Ratni komandant Treće baterije Boro Kajkut rekao je Srni da se preživjeli saborci svake godine sastaju i obilježavaju ovaj dan, kako bi sačuvali od zaborava ratni put ove jedinice, čiji su borci dali svoje živote za Republiku Srpsku.

“Mladim generacijama moramo ostaviti u naslijeđe da njeguju kulturu sjećanja i tradiciju slavne Vojske Republike Srpske, koja je dala nemjerljiv doprinos za stvaranje Republike Srpske”, istakao je Kajkut.

Treća baterija Prvog lakog artiljerijskog puka Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske prošla je ratni put od zapadne Slavonije do Kupresa, bitke za proboj Koridora, ratovala na području Gradačca, Doboja i Vlašića, gdje je dočekala kraj rata i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata kroz Prvi laki artiljerijski puk Vojske Republike Srpske prošlo je 1.670 boraca, od čega je 27 poginulo i oko 120 ranjeno.

Treća baterija je brojala 51 borca i šest vozila "praga", a tokom rata jedan borac je poginuo, dva su umrla u ratu, dok je 30 ranjeno.

Parastosu su prisustvovali ratni komandanti, saborci, članovi porodica poginulih boraca i gosti iz Srbije koji su bili pripadnici ove jedinice u JNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije