Društvo

Objektivno novinarstvo za napredak društva

Objektivno novinarstvo za napredak društva
Foto: N.N. | Objektivno novinarstvo za napredak društva

TREBINJE - Dva su ključna problema u slobodnom radu novinara, a u pitanju su cenzura i autocenzura, odnosno politički pritisci i pritisci u samim redakcijama, zaključeno je u Trebinju na sastanku "Mapiranje ljudskih prava u medijima s fokusom na prava novinara".

Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja "BH novinari", istakla je da su na prvom mjestu politički pritisci, koje vrše nosioci javnih funkcija, a drugi su pritisci unutar redakcija, od strane vlasnika medija i urednika.

"Moramo mnogo više raditi da spriječimo političke uticaje, a sa druge strane da u samim redakcijama napravimo interne dokumente, koji će odvojiti vlasničku strukturu od uredničke politike i od svakodnevnog rada novinara", rekla je Rudićeva.

Novinarka Radio Gacka Milanka Kovačević smatara da su uslovi za rad novinara ispod svakog nivoa, pogotovo u lokalnoj zajednici.

Za nju je vidljiv pritisak na novinare od strane vlasti, s pozicije moći, ali se i javnost okreće protiv novinara, jer se često čuje da su i oni krivi za lošu medijsku sliku koja se o nekoj zajednici, gradu ili zemlji stvara", navela je Kovačevićeva.

Ona je, međutim, izrazila i nadu da će se ova slika promijeniti i da će obični građani shvatiti da podrška objektivnom novinarstvu znači napredak zajednice, a to će usloviti i da kvalitet ispliva na površinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije