Društvo

Pratite nas na Google news

Objektivno novinarstvo za napredak društva

Objektivno novinarstvo za napredak društva
Foto: N.N. | Objektivno novinarstvo za napredak društva
Vesna Duka

TREBINJE - Dva su ključna problema u slobodnom radu novinara, a u pitanju su cenzura i autocenzura, odnosno politički pritisci i pritisci u samim redakcijama, zaključeno je u Trebinju na sastanku "Mapiranje ljudskih prava u medijima s fokusom na prava novinara".

Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja "BH novinari", istakla je da su na prvom mjestu politički pritisci, koje vrše nosioci javnih funkcija, a drugi su pritisci unutar redakcija, od strane vlasnika medija i urednika.

"Moramo mnogo više raditi da spriječimo političke uticaje, a sa druge strane da u samim redakcijama napravimo interne dokumente, koji će odvojiti vlasničku strukturu od uredničke politike i od svakodnevnog rada novinara", rekla je Rudićeva.

Novinarka Radio Gacka Milanka Kovačević smatara da su uslovi za rad novinara ispod svakog nivoa, pogotovo u lokalnoj zajednici.

Za nju je vidljiv pritisak na novinare od strane vlasti, s pozicije moći, ali se i javnost okreće protiv novinara, jer se često čuje da su i oni krivi za lošu medijsku sliku koja se o nekoj zajednici, gradu ili zemlji stvara", navela je Kovačevićeva.

Ona je, međutim, izrazila i nadu da će se ova slika promijeniti i da će obični građani shvatiti da podrška objektivnom novinarstvu znači napredak zajednice, a to će usloviti i da kvalitet ispliva na površinu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije