Društvo

Obnova glavnog puta znači život povratnicima

Obnova glavnog puta znači život povratnicima
Foto: N.N. | Obnova glavnog puta znači život povratnicima
Zlatan Čekić

​SANSKI MOST - Sredstvima Vlade Republike Srpske u iznosu od 20.000 maraka biće sufinansirana rekonstrukcija glavne saobraćajnice u Lušci Palanci, najvećem povratničkom mjestu u općini Sanski Most, što je obradovalo mještane, jer se nastavlja obnova infrastrukture koja je značajna i za bolji život i ostanak u ovom kraju.

Ugovor o dodjeli pomenutih sredstava potpisali su u Banjaluci predstavnici ove lokalne zajednice sa Markom Aćićem, vršiocem dužnosti Sekreterijata RS za raseljena lica i migracije.

Prema riječima Desanke Miljević, predsjedavajuće Općinskog vijeća Sanski Most, lokalne vlasti će u tom projektu također sudjelovati sa značajnim sredstvima i biće to nastavak obnove glavne saobraćajnice u Lušci Palanci.

Inače, prije dvije godine u obnovu putne infrastrukture u ovom mjestu uloženo je 152.000 maraka i radilo se o investiciji koju je tada finansiralo Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica FBiH.

Tada je asfaltirano nekoliko puteva u centru Lušci Palanke.

"Ovo su najznačajniji projekti koji se u posljednjih 20 godina realiziraju na području Lušci Palanke i za mještane će imati veliki značaj, budući da su asfaltni putevi u središtu mjesta bili u veoma lošem stanju", istakla je Miljevićeva.

Borislav Tešić, sekretar mjesne zajednice Lušci Palanka, pozdravio je realizaciju ovih projekata, istakavši kako u poslijeratnom periodu gotovo ništa nije ulagano u obnovu infrastrukture na ovim prostorima.

Na području Lušci Palanke, gdje živi isključivo stanovništvo srpske nacionalnosti, u prijeratnom periodu živjelo je oko 3.000 stanovnika, dok danas isti prostor naseljava oko 500 mještana i radi se mahom o osobama u poznim životnim godinama.

U posljednjih nekoliko godina na ovim prostorima pokrenuto je nekoliko proizvodnih pogona, u kojima je zaposlen određen broj povratnika, što je potaklo perspektive života.

 Treba istaći kako je, osim Sanskog Mosta, Vlada RS izdvojila ukupno 300.000 maraka za infrastrukturne projekte u još pet općina na području Federacije BiH, u kojima žive srpski povratnici.

Taj novac biće uložen u revitalizaciju putnih komunikacija u Drvaru, Bosanskom Petrovcu, Bosanskom Grahovu, Ključu, Glamoču i Sanskom Mostu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije