Društvo

Obnovljene operacione sale u Kantonalnoj bolnici u Bihaću

Obnovljene operacione sale u Kantonalnoj bolnici u Bihaću
Foto: N.N. | Obnovljene operacione sale u Kantonalnoj bolnici u Bihaću

BIHAĆ - Radovi na obnovi operacionih sala u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, koje su uništene u katastrofalnom požaru koji je pogodio ovu zdravstvenu ustanovu prije više od šest godina, su okončani i one će za nekoliko dana biti stavljene u funkciju.

Izjavio je to direktor ove ustanove Hajrudin Havić, istakavši kako se uporedo radi i na osposobljavanju nekoliko pratećih odjela.

"Pored četiri operacione sale, koje su završene i opremljene kompletnom opremom, privodimo kraju i opremanje intenzivne njege te Ortopedije i Hirurgije, koji također treba da se vrate na svoje prvobitno mjesto. Također, očekuje nas i preseljenje Neurologije, tako da će biti puno posla", istakao je Havić.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu operativni zahvati su vršeni na Odjelu neurologije, koji je privremeno bio prilagođen tim potrebama. Međutim, neki sofisticiraniji zahvati, zbog svoje složenosti i neadekvatnih uslova, nisu se mogli obavljati u Kantonalnoj bolnici, već su pacijente slali u Tuzlu ili Sarajevo.

Havić je istakao kako dugoročno u planu imaju uspostaviti odjele koji bi vremenom prerasli u centra za pružanje tercijarnih zdravstvenih usluga, kao što je invazivna kardiologija, zbog čega se pacijeti iz ovog kantona sada šalju u druge kliničke centre u državi.

"Za ove projekte nemamo dovoljno vlastitih sredstava i plan je da ih pokušamo realizirati kroz neku vrstu javno-privatnog partnerstva", kazao je on.

Inače, u obnovu operacionih sala i pratećih odjela uloženo je nešto više od 1,5 miliona maraka, a sredstva su osigirali grad Bihać i Vlada Unsko-sanskog kantona, dok je dosad u cjelokupunu obnovu Kantonalne bolnice, prema procjenama, uloženo više od tri miliona maraka.

Podsjećamo, u noći sa 25. na 26. jul 2013. godine požar je zahvatio potkrovlje ove zdravstvene ustanove te se potom proširio na najznačajnije odjele: operacijske sale, laboratoriju, mikrobiologiju, radiologiju, kompletnu dijagnostiku te odjele dječije hirurgije i abdominalne hirurgiju. Do danas nije ponuđen nijedan zvaničan rezultat istrage o uzrocima požara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije