Društvo

Oboreni rekordi posjećenosti Sarajeva

Oboreni rekordi posjećenosti Sarajeva
Foto: Ustupljena fotografija | Oboreni rekordi posjećenosti Sarajeva

SARAJEVO - Tokom trajanja 29. Sarajevo film festivala u Kantonu Sarajevo oboreni su dosadašnji rekordi posjećenosti, podaci su Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Od 11. do 18. avgusta 2023. u Kantonu Sarajevo prijavljen je dolazak 34.157 gostiju, a ostvareno je više od 76.810 noćenja.

"Ukoliko ove brojeve uporedimo s prethodnim godinama, vidljivo je povećanje broja dolazaka za 33,7% u odnosu na 2022. godinu i 47,5% u odnosu na 2019. godinu. Broj noćenja veći je za 34,5% u odnosu na 2022. godinu i 52% u odnosu na 2019. godinu", saopšteno je iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Najviše gostiju zabilježeno je iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, SAD, Njemačke, Turske, UAE i Saudijske Arabije. Gosti su se zadržavali u prosjeku dvije do tri noći.

"Naglašavamo da se radi o prijavljenim smještajnim objektima te da je gostiju bilo mnogo više od navedene statistike, budući da u Kantonu Sarajevo rade neprijavljeni smještajni objekti. Takođe, tokom ljetnih mjeseci i godišnjih odmora veliki broj gostiju stiže iz dijaspore, koji borave u vlastitim objektima ili kod porodice/prijatelja", dodaje se u saopštenju.

Turistička zajednica KS tokom trajanja SFF-a imala je promotivni štand u Bosanskom kulturnom centru KS, gdje je imala direktan kontakt s turistima kojima je pružala informacije o gradu i organizovala besplatne turističke ture, a turisti s kojima je razgovarano oduševljeni su Sarajevom.

"Statistika pokazuje i da smo prije početka Sarajevo film festivala imali povećan broj gostiju te očekujemo da će zbirni statistički izvještaj za avgust biti bolji od prethodnih. Završetkom Sarajevo film festivala ne završava ljeto u Sarajevu te pozivamo turiste da i u narednom periodu posjete Kanton Sarajevo i brojne turističke atrakcije. Naš kalendar Sarajevo Summer Fest traje do kraja septembra i nudi zanimljive zabavne, kulturne, sportske i druge sadržaje", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije