Društvo

Očajni zbog bolesti i začaranog kruga dugova

Očajni zbog bolesti i začaranog kruga dugova
Očajni zbog bolesti i začaranog kruga dugova

BANJALUKA - Udruženje oboljelih od limfoma "Snaga" u Republici Srpskoj pozvalo je nadležne da što prije formiraju fond solidarnosti za finansijsku pomoć teško oboljelim pacijentima u RS, jer su oboljeli i njihove porodice očajni zbog ogromnih troškova njihovog liječenja.

Aleksandra Gordić, predsjednica "Snage", oboljela od malignog Non-Hočkinovog limfoma, koja se nalazi na liječenju na Onkologiji Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, istakla je da je inicijativa za formiranje fonda pokrenuta još u februaru prošle godine na sastanku u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

"To su ogromni izdaci, dižemo kredite, posuđujemo novac, upadamo u dugove i to je jedan začarani krug koji nas i naše porodice muči kao i bolest. Porodice postaju poluradno sposobne jer moraju da njeguju člana porodice", priča za "Nezavisne" Gordićeva i dodaje da je zamišljeno da fond pomaže pacijente koji treba da idu na skupe operacije u inostranstvu.

"Kada treba hitna intervencija, nema vremena za čekanje da se prikupi novac kroz organizovanje humanitarne akcije za tu osobu", objašnjava ona.

Gordićeva je dodala da su slični fondovi zaživjeli u evropskim i zapadnim zemljama, te da Udruženje "Snaga" očekuje da će uskoro ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić održati sastanak s njima po ovom pitanju.

Aleksandra Gordić, koja je majka dvoje djece, kao ilustraciju poteškoća s kojima se svakodnevno bore, navodi primjer svoje porodice, koja je tokom njenog dugogodišnjeg liječenja morala da podigne nekoliko kredita, te da su troškovi liječenja za nju, računajući i sadašnje troškove, oko 45.000 KM.

"Jednim kreditom pokrivate drugi, na kraju sam stavila i roditeljski stan pod hipoteku, kako bismo porodica i ja preživjeli", navela je Gordićeva. Trenutno porodica Aleksandre Gordić i Udruženje "Snaga" prikupljaju novac za njeno liječenje preko humanitarnog broja 1413.

S istim ciljem u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci 15. marta biće održan humanitarni koncert "Sada Saška treba našu pomoć".

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS potvrdili su da planiraju osnivanje ovakvog fonda tokom ove godine, jer shvataju njegov značaj.

"Prošle godine smo pokrenuli inicijativu za osnivanje fonda solidarnosti preko kojeg bi se prikupljala sredstva i finansirali teško oboljeli pacijenti u Republici Srpskoj, ali zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile Srpsku prošle godine ova ideja dosad nije realizovana", naveli su u Službi za odnose s javnošću resornog ministarstva.

Kako ističu u Ministarstvu, za obezbjeđenje inicijalnih sredstava za punjenje ovog fonda biće organizovana aukcija slika, a potom i drugi humanitarni događaji kako bi se obezbijedila finansijska podrška u vidu donacija od strane pojedinaca i društva za opstanak i uspješno funkcionisanje ovog fonda.

Dodaju da će početak rada, kao i sve aktivnosti u vezi s radom ovog fonda biti potpuno transparentni i dostupni javnosti, kao i svim udruženjima pacijenata iz Republike Srpske.

Lavovski se bore da prežive

U Udruženju oboljelih od limfoma "Snaga" ima oko 250 članova, dok njihova Facebook grupa okuplja oko 1.500 članova. Kako kaže Gordićeva, imaju veliku podršku udruženja iz Federacije i regiona.

"Svi oboljeli se bore lavovski s bolešću, kako bi preživjeli. Ali našim porodicama su potrebne subvencije za električnu energiju i grijanje", poručuje Gordićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije