Društvo

Očevi na porodiljskom ruše predrasude

Očevi na porodiljskom ruše predrasude
Foto: N.N. | Očevi na porodiljskom ruše predrasude

BANJALUKA - U Republici Srpskoj prošle godine 37 očeva je koristilo pravo na porodiljsko odsustvo, rekli su u Javnom fondu za dječju zaštitu Republike Srpske.

Da li zbog posla ili zbog tradicionalnih razloga koji su na našim prostorima prisutni da samo majka treba koristiti ovo pravo, broj očeva je i dalje mali. Ipak, u Fondu ističu da je broj onih očeva koji su svoje svakodnevne poslove zamijenili hranjenjem i presvlačenjem beba u blagom porastu jer je 2017. godine ovaj broj iznosio 31, 2016. godine 22, dok je 2015. godine bio 21.

"Što se tiče broja po lokalnim zajednicama, najveći broj očeva korisnika porodiljskog odsustva u 2018. godini je u Banjaluci - 19, u Bijeljini čest, Sokocu dva, dok u  Kotor Varošu, Istočnom Drvaru, Šipovu, Doboju, Brodu, Ugljeviku, Istočnom Novom Sarajevu, Milićima, Srebrenici i Trebinju ima po jedan korisnik ovog prava", pojasnili su u Fondu.

Inače, Zakon o radu Republike Srpske je definisao dužinu trajanja porodiljskog odsustva, pa tako zaposlena majka ima za prvo i drugo rođeno dijete godinu dana porodiljskog odsustva, a za blizance, treće i svako naredno je 18 mjeseci.

U zakonu stoji i to da se roditelji mogu dogovoriti ko će koristiti odsustvo, s tim da je za prva dva mjeseca, odnosno 60 dana, po zakonu obavezno da to bude majka, nakon čega otac može preuzeti brigu o djetetu, u smislu porodiljskog odsustva.

Dubravka Vujinović-Božić, direktorica Udruženja građanja DRIP, ističe da je važno da oba roditelja imaju mogućnost izbora.

"Ukoliko porodici odgovara da otac koristi ovo odsustvo, a da majka radi, jedna je mogućnost više koju roditelji mogu da iskoriste kako bi u najboljoj mogućoj mjeri mogli da pruže njegu svojoj djeci", kazala je Vujinović- Božićeva.

Naglasila je da je još broj očeva koji koriste ovo odsustvo manji i zbog tradicionalnog načina razmišljanja, jer smo mi društvo u kojem je majka dominantna u brizi nad djetetom, ali zavisi i od tog gdje su roditelji zaposleni i kakvo im je radno mjesto.

"Bitno je da postoji mogućnost da i tate provode vrijeme sa svojom djecom kako bi se povezali i učestvovali u odgajanju djeteta od samog početka", objasnila  je Vujinović-Božićeva.

I očevi se slažu da nema ništa loše u tome da koriste ovo odsustvo, a među njima je i Mirko B. iz Banjaluke, koji kaže da nije koristio ovo odsustvo, ali da, kada on i supruga budu i ako budu imali drugo dijete, nije isključeno da ga neće uzeti.

"Mislim da nema ništa loše u tome da ja brinem o svom djetetu nekoliko mjeseci, ali naravno nakon prva dva mjeseca, jer tada i po zakonu žena mora da bude sa bebom. Samo kod nas je ovo čudno, zbog patrijarhalnog načina razmišljanja. Na primjer, u Švedskoj je to uobičajeno, pa na ulicama tokom radnih sati ima puno očeva koji guraju kolica", rekao je on.

Aleksandar Milić, psiholog, slaže se da da je bitno da i očevi učestvuju u brizi o bebama.

"Bitno je da se i očevi odlučuju na ovo odsustvo, jer se tada kod oca javlja osjećaj za brigu o djetetu i onda učestvuje u svim aktivnostima koje su neophodne u tom periodu", objasnio je Milić.

Istakao je da je dobro da se broj očeva koji koriste ovo pravo na našim prostorima povećava i trebalo bi da raste i dalje.

Broj očeva na porodiljskom odsustvu po lokalnim zajednicama

  • Lokalna zajednica                  Broj
  • Banjaluka                               19
  • Bijeljina                                    6
  • Sokolac                                    2
  • Trebinje                                    1
  • Doboj                                        1
  • Šipovo                                       1
  • Istočni Drvar                              1
  • Brod                                           1
  • Ugljevik                                      1
  • Istočno Novo Sarajevo               1
  • Milići                                           1
  • Srebrenica                                 1
  • Kotor Varoš                                1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije