Društvo

Pratite nas na Google news

Migranti i dalje ne jedu, volonteri se povlače

Migranti i dalje ne jedu, volonteri se povlače
Foto: N.N. | Migranti i dalje ne jedu, volonteri se povlače
Zlatan Čekić

​BIHAĆ Pobuna migranata koji su smješteni u prihvatnom kampu Vučjak, nadomak Bihaća, nastavljena je i danas i oni su, baš kao i u prethodna dva dana, odbili hranu i pakete koje su im donijelu volonteri Crvenog krsta USK.

Iz ove organizacije su nam potvrdili kako su se vozila s hranom i pićem vratila natrag u Bihać, a u Crvenom krstu razmatraju i potpuno povlačenje svojih volontera.

"Ne vidim svrhu našeg boravka gore ukoliko oni odbijaju pomoć. Hrana koju pripremimo propada i razmišljamo zaista da se povučemo. Ukoliko se i sutra ponovi ovakva situacija najvjerovatnije ćemo donijeti takvu odluku", kazao je predsjednik Crvenog krsta USK Husein Kličić.

Prema njegovim riječima, na prostoru kampa trenutno boravi oko 400 migranata, što je nešto manji broj u odnosu na prethodne sedmice. U međuvremenu, migranti neprestano pokušavaju preći preko hrvatske granice, što često u zimskim uslovima može biti opasno.

Tako je tokom protekle noći na lokalitetu Plješevice organizovana akcija spasavanja nekoliko migranata koji su se, preko ove planine, uputili ka Hrvatskoj.

Pripadnici Gorske služne spasavanja i Civilne zaštite Bihać uspjeli su u planinskim vrletima pronaći i spasiti dvojicu muškaraca te jednu trudnicu i dijete.

Njima je ukazana pomoć i, osim što su promrzli, ne nalaze se u većoj opasnosti. Inače, i tokom protekle zime migranti su pokušavali da već ranije utvrđenom rutom preko Plješevice pređu hrvatsku granicu, a na ovaj problem pripadnici GSS-a su u više navrata upozoravali.

Osim teških zimskih uslova, opasnosti za njih na ovome putu su divlje životinje i minska polja zaostala iz proteklog rata. U međuvremenu, ne nazire se nikakvo rješenje oko eventualnog premještanja migranata s Vučjaka na neku drugu lokaciju u BiH i pored ranijih obećanja Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministarka za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Semiha Borovac i komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović zaključile su juče da improvizovani kamp za migrante Vučjak u USK treba hitno da bude zatvoren.

Borovčeva je iskazala spremnost Ministarstva da u izbjegličkoprihvatnom centru Salakovac kod Mostara bude obezbijeđen smještaj za maloljetnike bez pratnje koji su evidentirani u kampu Vučjak, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić najavio je da će u roku od 15 dana svi migranti iz privremenog prihvatnog centra Vučjak biti premješteni u kasarnu Blažuj, pored Sarajeva, gdje su adaptacijski radovi pri kraju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije