Društvo

Očuvanje nematerijalne kulturne baštine vodi ka pomirenju

Očuvanje nematerijalne kulturne baštine vodi ka pomirenju
Foto: N.N. | Očuvanje nematerijalne kulturne baštine vodi ka pomirenju

NOVI GRAD, BOSANSKA KRUPA - Očuvanje nematerijalne kulturne baštine Krajine, posebno one sa prostora oko rijeke Une, doprinosi pomirenju i vraćanju povjerenja među građanima Novog Grada i Bosanske Krupe.

Rekao je to za "Nezavisne novine" Saša Mirić, koordinator projekta "Promocija i zaštita nematerijalne kulturne baštine Krajine", koji sprovodi Udruženje građana "Dar prirode" iz Novog Grada, u saradnji sa Kulturno-umjetničkim društvom "Stari grad" Bosanska Krupa, koje je dobitnik malog granta sredstava USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost".

Dodao je da je ovim projektom predviđeno više aktivnosti, ali da će u fokusu svih aktivnosti biti KUD "Stari Grad" Bosanska Krupa i KUD "Una" Novi Grad.

"Oni su najveći njegovatelji nematerijalne kulturne baštine Krajine", kazao je Mirić.

Istakao je da je planirano da se na početku sprovođenja projekta radi na promociji aktivnosti koje će kasnije uslijediti.

"U tom prvom periodu planirali smo manju informativnu kampanju", rekao je Mirić.

Dodao je da će nakon toga sprovesti anketu među građanima ove dvije opštine.

"Anketom planiramo ispitati građane Novog Grada i Bosanske Krupe o njihovim saznanjima o nematerijalnoj kulturnoj baštini. Zanima nas koliko su upoznati s tim šta tačno predstavlja nematerijalna kulturna baština, da li smatraju da je dovoljno zaštićena te šta smatraju da bi trebalo da se uradi da bi se ova kulturna baština zaštitila", naveo je Mirić.

Pored toga, prema Mirićevim riječima, dodatni aspekt projekta je jačanje kapaciteta ova dva kulturno-umjetnička društva.

"Planiramo nabavku instrumenata i kompletnih narodnih nošnji koje oni koriste u svojim nastupima", kazao je Mirić.

Dodao je da je, s obzirom na to da oba KUD-a održavaju radionice izrade starog nakita i veza, projektom predviđena i nabavka materijala u te svrhe, kao i organizovanje virtualnih radionica na tu temu.

"Možda će najvidljiviji dio projekta biti dva festivala tradicionalnih pjesama i igara Krajine, koja planiramo organizovati krajem ovog ljeta ili početkom jeseni", naveo je Mirić, dodajući da će jedan festival biti organizovan u Novom Gradu, a drugi u Bosanskoj Krupi.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije