Društvo

Od 1. jula pravo na ličnu invalidninu

Od 1. jula pravo na ličnu invalidninu
Foto: N.N. | Od 1. jula pravo na ličnu invalidninu

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da će u Srpskoj od 1. jula biti u primjeni pravo na ličnu invalidninu, a da će se do kraja godine raditi na izmjenama zakonske regulative.

Nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima svih saveza i udruženja lica sa invaliditetom od javnog interesa, Bogdanić je naveo da će sredstva obezbijediti Vlada Republike Srpske, a da će se zahtjevi za ostvarivanje prava na invalidninu podnositi nadležnim centrima za socijalni rad.

"Lična invalidnina kao pravo neće imati imovinski cenzus, a mjesečni iznos invalidnine definisaće Vlada Republike Srpske", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Sastanku sa Bogdanićem prisustvovali su predstavnici Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske, Saveza paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida, Saveza distrofičara, Saveza slijepih i Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima.

U saopštenju se dodaje da je radna grupa, u čijem su sazivu i predstavnici ovih saveza i udruženja, u prethodnom periodu analizirala mogućnost uvođenje prava na ličnu invalidninu za lica sa najtežim oblikom invaliditeta.

"Predstavnici saveza izrazili su zadovoljstvo što se u dogovoru s njima uvodi novo pravo - pravo na ličnu invalidninu i podržali napore Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Vlade Srpske da se to u što skorijem roku realizuje", istakli su u Ministarstvu zdravlja.

U Ministarstvu navode da je unapređenje prava putem uvođenja lične invalidnine u skladu sa ciljevima Strategije unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom.

U saopštenju se dodaje da je, s ciljem unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom, osnovana i radna grupa za unapređenja položaja lica sa invaliditetom koju čine ministri u Vladi, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja, predstavnici Saveza opština i gradova, te predstavnici svih udruženja lica sa invaliditetom od javnog interesa.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u toku izrada zakona o znakovnom jeziku Republike Srpske, čiji je nosilac Ministarstvo prosvjete i kulture, te da je Strategijom unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom, kao jedan od ciljeva u oblasti socijalne zaštite, predviđeno obezbjeđivanje minimalne socijalne sigurnosti za civilna lica sa invaliditetom.

Današnjem sastanku u Ministarstvu zdravlja prisustvovao je i predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Rajko Kličković i pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Branka Sladojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije