Društvo

Pratite nas na Google news

Od aprila veća prava za korisnike pelena

Od aprila veća prava za korisnike pelena
Foto: Ilustracija | Od aprila veća prava za korisnike pelena
N.N.

BANJALUKA - Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske koji koriste pelene za djecu i odrasle od aprila mjeseca će umjesto 60 imati pravo na 80 pelena mjesečno.

"Povećanje prava omogućeno je zahvaljujući tenderskoj nabavci ovog sredstva, jer smo na taj način utvrdili cijenu pelena na tržištu koja je dala mogućnost da Fond finansira veću količinu pelena, što je i bila prvobitna namjera Fonda", saopšteno je iz Fonda.

Od aprila mjeseca Fond će priznavati cijenu pelena za odrasle u visini od 0,68 KM, a za djecu 0,45 KM, dok će osiguranici imati i mogućnost doplate ukoliko žele skuplju pelenu, dogovoreno je na današnjem sastanku rukovodstva FZO i predstavnika desetak udruženja pacijenata koji su podržali aktivnosti Fonda da se kontrolom troškova i upravljanjem sredstvima stvore mogućnosti za proširenje prava osiguranika.

Predstavnici udruženja ukazali su i na nezainteresovanost dobavljača za nabavku pojedinih pomagala koja im ne donose profit, te su podržali namjere Fonda da se pojedina medicinska sredstva nabavljaju putem javnih nabavki kako bi se spriječile eventualne zloupotrebe, a i kako bi se obezbijedila dostupnost pomagala i jednak standard svim osiguranicima širom Republike Srpske.

Na sastanku je ukazano i na problem neuređene marže za medicinska sredstva, zbog čega su cijene pojedinih pomagala u Republici Srpskoj nerealno visoke, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi o Pravilniku o pravu na medicinska sredstva s ciljem da se od direktnih korisnika prava čuju prijedlozi i sugestije, kao i eventualni problemi sa kojima se susreću kod ostvarivanja prava.

"S obzirom na to da se planira izmjena ovog pravilnika, dugogodišnja praksa Fonda je da se prilikom svih izmjena akata Fonda konsultuju naši osiguranici", dodaje se u saopštenju.

Iako je Fond proteklih godina znatno pojednostavio procedure, na prijedlog ovih udruženja, dogovoreno je da će Fond u narednom periodu staviti akcenat na uklanjanje administrativnih barijera, posebno licima sa invaliditetom, kako bi na što brži i jednostavniji način ostvarili sva prava.

"Uprkos tome što je Fond proteklih godina akcenat u svom radu stavio na promovisanje prava osiguranika, predstavnici udruženja su nas, ipak, informisali da zdravstveni radnici često pogrešno tumače prava iz zdravstvenog osiguranja što im stvara probleme kod ostvarivanja zdravstvene zaštite. Zbog toga će Fond u narednom periodu dodatno raditi na poboljšanju informisanja, kako osiguranika tako i zdravstvenih radnika", poručuju iz Fonda.

Predstavnici udruženja će svoje prijedloge, kada su u pitanju izmjene pravilnika, dostaviti Fondu sa ciljem da njegove izmjene budu u što većoj mjeri u skladu sa potrebama osiguranika. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije