Društvo

Od danas bez dažbina za pošiljke iz inostranstva do 300 KM

Od danas bez dažbina za pošiljke iz inostranstva do 300 KM
Foto: Ilustracija | Od danas bez dažbina za pošiljke iz inostranstva do 300 KM

SARAJEVO - Odluka o povećanju vrijednosnog praga oslobađanja od dažbina za pošiljke iz inostranstva na 300 konvertibilnih maraka stupila je danas na snagu.

Podsjećamo, Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je Odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje uvoznih i izvoznih dažbina početkom februara.

U Službenom listu Bosne i Hercegovine izdatom 17. aprila objavljena je navedna Odluka kojom je određeno povećanje cjenovnog praga za oslobađanje dažbina za pošiljke.

Od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena je roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primatelju u BiH.

Roba zanemarive vrijednosti je ona čija je cijena najviše 300 KM, a po starim pravilima u taj cjenovni razred je spadala ona od 50 KM.

S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ako fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja.

Novom odlukom podignut je i prag oslobađanja od plaćanja robe koju osoba nosi sa sobom u Bosnu i Hercegovinu. Vrijednosna granica robe nekomercijalnog karaktera je sada povećana sa 200 na prag od 600 KM po putniku i danu ulaska u BiH.

Član 24. (Roba zanemarive vrijednosti)

1. Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini (član 207. tačka a) alineja 11) Zakona

2. U svrhu primjene stava (1) ovog člana, "robom zanemarive vrijednosti" smatra se roba čija je ukupna vrijednost do 300,00 konvertibilnih maraka po pošiljci.

3. Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina ne odobrava se za:

  • alkoholne proizvode,
  • parfeme i toaletne vode,
  • duhan i duhanske proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije