Društvo

Od danas više nije obavezna zimska oprema u Srpskoj i BiH

Od danas više nije obavezna zimska oprema u Srpskoj i BiH
Foto: Pixnio | Od danas više nije obavezna zimska oprema u Srpskoj i BiH

BANJA LUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) obavještava građane da je stupanjem na snagu Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila od 1. novembra do 1. aprila - bez obzira na vremenske uslove. Zaključno sa današnjim danom, zimska oprema više nije obavezna.

Pravilnikom, koji je na snagu stupio 30. decembra 2020. godine, od navedene obaveze su izuzeta motorna vozila na dva ili tri točka, kao i četvorocikli, traktori na točkovima i traktori na gusjenicama.

Pod zimskim uslovima saobraćaja na putevima smatra se situacija kada pada snijeg i nalazi se na kolovozu, na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega, pada kiša i ledi se na kolovozu, te kada je kolovoz zaleđen, saopšteno je iz MUP-a RS.

Iz MUP-a RS podsjećaju da zimska oprema obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Pod zimskom opremom smatraju se i pneumatici za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa određenom dubinom profila i lancima za snijeg, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Pneumatici na vozilima moraju odgovarati dimenzijama deklarisanim od strane proizvođača, zavisno od najveće dopuštene brzine kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su pneumatici postavljeni, te na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki, proizvođaču i tipu.

U skladu sa navedenim Pravilnikom, takođe, za vrijeme zimskih uslova na putevima nije dozvoljen saobraćaj motornim i teretnim vozilima sa priključnim vozilom koja ne posjeduju zimsku opremu, kao i vozilima koja posjeduju, a ne koriste zimsku opremu.

Iz MUP-a RS podsjećaju da u uslovima niske temperature, snijeg i česte obilne kiše nepovoljno djeluju na motorna vozila, posebno kada se intenzivnije koriste, što, svakako, utiče i na samu bezbjednost u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije