Društvo

Od novembra dva nova lijeka na recept u RS

Od novembra dva nova lijeka na recept u RS
Foto: Ilustracija | Od novembra dva nova lijeka na recept za oboljele od malignih bolesti u RS
N.N.

BANJALUKA - Na Listu lijekova koji se izdaju na recept od 1. novembra biće uvrštena dva potpuno nova lijeka koje do sada Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nije finansirao.

Jedan od njih se koristi u terapiji umjerenog do jakog bola kao što je kancerogeni bol, teški neuropatski bol, bolni poremećaj optičkog nerva i drugo.

Osim toga, od novembra na recept biće dostupan još jedan novi lijek koji sprečava stvaranja tromba kod pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

"Riječ je o savremenijim lijekovima koji su u dosadašnjoj kliničkoj praksi pokazali bolje efekte liječenja što je još jedan pokazatelj da Fond intezivno prati svjetske terapijske smjernice kako bi u zdravstveni sistem uvodio lijekove novije generacije u skladu sa finansijskim mogućnostima", saopštili su iz FZO.

Kako su naveli, od 1. novembra će na Listu A biti uvršten novi lijek u tri dozna oblika generičkog naziva buprenorfin, u obliku transdermalni flaster za liječenje umjerenog do jakog bola i koji bi trebao da značajno unaprijedi kvalitet života oboljelih.

"Osim toga, uvrštavanjem ovog lijeka na Listu A predstavlja i značajnu finansijsku olakšicu za osiguranike kojima bude preporučen jer su ga ranije sami kupovali, a sada će samo platiti participaciju, ukoliko nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze", kažu u FZO.

Primjera radi, za osiguranike koji boluju od malignih bolesti, ovaj lijek će u potpunosti biti dostupan o trošku Fonda, jer je riječ o kategoriji osiguranih lica koji su oslobođeni plaćanja participacije za osnovnu bolest i njenih komlikacija.

Na Listu B takođe se uvrštava lijek sa dva dozna oblika generičkog naziva "prasugrel u obliku film – tableta" koji se koristi protiv stvaranja tromba kod pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom za kojeg su dosadašnje kliničke studije dokazale da djeluje znatno brže i ima mnogo jači efekat u liječenju bolesti. Ovaj lijek je uvršten na Listu B gdje je participacija 50 odsto za sve osiguranike – bez izuzetka.

"I sa uvrštavanjem ova dva nova lijeka, Fond nastavlja sa praksom unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite posebno u smislu dostupnosti savremenijih lijekova koji značajno utiče na bolji kvalitet života oboljelih. Podsjećamo, da smo i u toku ove godine počeli da finansiramo sedam novih lijekova za liječenje teških oboljenja, poput multiple skleroze, leukemije, karcinoma pluća,  dojke, mokraćnog mjehura, te hepatitisa C", saopštili su iz FZO.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije