Društvo

Od početka godine otkriveno 639 migranata

Od početka godine otkriveno 639 migranata
Foto: N.N. | Od početka godine otkriveno 639 migranata

SARAJEVO - Pripadnici Granične policije BiH su od 1. januara do 11. marta otkrili 639 državljana zemalja visokog migracijskog rizika koji su pokušali preći granicu ili neposredno nakon ilegalnog prelaska, što je znatno povećanje u odnosu na isti period 2017. godine.

Uz 639 otkrivenih pokušaja ilegalnog prelaska granice, još 661 lice spriječeno je da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažovanja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Posljednjih mjeseci znatno je porastao broj pokušaja i ilegalnih ulazaka u BiH državljana zemalja visokog migracionog rizika. Tako je u januaru bilo 157, februaru 315 i do 11. marta 167 otkrivenih ilegalnih migranata.

Na samoj graničnoj liniji od ilegalnog prelaska granice u januaru je odvraćeno 125, februaru 309 i do 11. marta 227 lica.

Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća, te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

Otkriveni ilegalni migranti dolaze iz Sirije 192, Pakistana 89, Libije 75, Avganistana 60, Palestine 49, Alžira 32, Irana 32, Maroka 22, Iraka 19, Turske 15, Tunisa šest, Kube pet, Indije četiri, Albanije tri, po dva iz Bangladeša, Jordana i Egipta, jedan iz Somalije, kao i 29 lica sa područja Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije