Društvo

Pratite nas na Google news

Od početka godine u USK stiglo 1.800 migranata

Od početka godine u USK stiglo 1.800 migranata
Foto: Fena | Od početka godine u USK stiglo 1.800 migranata
Srna

SARAJEVO - Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić rekao je da je na područje ovog kantona od početka godine stiglo 1.800 migranata, što je približno broju iz istog perioda lani.

"Svakodnevno pratimo priliv migranata i izbjeglica na područje Kantona i možemo konstatovati da ih je u januaru stiglo oko 1.800. Taj broj je približan onom iz istog perioda prošle godine, tako da ne možemo reći da se redukovao dolazak ilegalnih migranata u ovaj dio BiH", izjavio je Kljajić novinarima nakon prvog ovogodišeg sastanka Operativne grupe koja prati situaciju sa migrantima.

On je naveo da trenutno u privremenim prihvatnim centrima na tom području boravi 3.600 ljudi, dok je i veliki broj migranata koji borave u napuštenim i privatnim objektima.

Kljajić je rekao da se očekuje završetak radova na pripremi migracionog centra "Blažuj" u Sarajevu, rada rasterećivanja situacije u USK, odnosno transportovanja migranata za koje nema mjesta u privremenim centrima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

"Svima nam je u interesu da tim ljudima obezbijedimo dostojanstvene životne uslove, odnosno da i dalje kontrolišemo bezbjednosni i zdravstveni aspekt ove situacije u gradovima i opštinama USK", naglasio je Kljajić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić napomenuo je da je cilj prvog ovogodišnjeg sastanka Operativne grupe početak priprema za novi migrantski talas.

"Moramo biti maksimalno spremni jer pretpostavljamo šta nas očekuje. Zato ćemo tražiti i hitni radni sastanak sa predstavnicima Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i ove operativne grupe, kako bismo dogovorili konkretne korake kada je riječ o dočeku novog migrantskog talasa, odnosno ono što nije završilo od naših zahtjeva od prošle godine - izmještanje 'Bire' i 'Mirala' i da li će doći do otvaranja tranzitnog centra na području ovog kantona", rekao je Ružnić.

Ružnić je napomenuo da su analizirali i određene bezbjednosne i zdravstvene izvještaje, te utvrdili da je kompletan proces zatvaranja kampa "Vučjak" uspješno završen.

Posebna pažnja na današnjem sastanku bila je usmjerena i na proces zaštite ranjivih kategorija, odnosno migrantskih porodica i maloljetnika, te na maksimalan angažman kantonalne i gradskih organizacija Crvenog krsta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije