Društvo

Pratite nas na Google news

Od početka godine u USK stiglo 1.800 migranata

Od početka godine u USK stiglo 1.800 migranata
Foto: Fena | Od početka godine u USK stiglo 1.800 migranata
Srna

SARAJEVO - Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić rekao je da je na područje ovog kantona od početka godine stiglo 1.800 migranata, što je približno broju iz istog perioda lani.

"Svakodnevno pratimo priliv migranata i izbjeglica na područje Kantona i možemo konstatovati da ih je u januaru stiglo oko 1.800. Taj broj je približan onom iz istog perioda prošle godine, tako da ne možemo reći da se redukovao dolazak ilegalnih migranata u ovaj dio BiH", izjavio je Kljajić novinarima nakon prvog ovogodišeg sastanka Operativne grupe koja prati situaciju sa migrantima.

On je naveo da trenutno u privremenim prihvatnim centrima na tom području boravi 3.600 ljudi, dok je i veliki broj migranata koji borave u napuštenim i privatnim objektima.

Kljajić je rekao da se očekuje završetak radova na pripremi migracionog centra "Blažuj" u Sarajevu, rada rasterećivanja situacije u USK, odnosno transportovanja migranata za koje nema mjesta u privremenim centrima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

"Svima nam je u interesu da tim ljudima obezbijedimo dostojanstvene životne uslove, odnosno da i dalje kontrolišemo bezbjednosni i zdravstveni aspekt ove situacije u gradovima i opštinama USK", naglasio je Kljajić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić napomenuo je da je cilj prvog ovogodišnjeg sastanka Operativne grupe početak priprema za novi migrantski talas.

"Moramo biti maksimalno spremni jer pretpostavljamo šta nas očekuje. Zato ćemo tražiti i hitni radni sastanak sa predstavnicima Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i ove operativne grupe, kako bismo dogovorili konkretne korake kada je riječ o dočeku novog migrantskog talasa, odnosno ono što nije završilo od naših zahtjeva od prošle godine - izmještanje 'Bire' i 'Mirala' i da li će doći do otvaranja tranzitnog centra na području ovog kantona", rekao je Ružnić.

Ružnić je napomenuo da su analizirali i određene bezbjednosne i zdravstvene izvještaje, te utvrdili da je kompletan proces zatvaranja kampa "Vučjak" uspješno završen.

Posebna pažnja na današnjem sastanku bila je usmjerena i na proces zaštite ranjivih kategorija, odnosno migrantskih porodica i maloljetnika, te na maksimalan angažman kantonalne i gradskih organizacija Crvenog krsta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije