Društvo

Od posljedica morbila u Sarajevu preminula beba

Od posljedica morbila u Sarajevu preminula beba
Foto: Ilustracija | Od posljedica morbila u Sarajevu preminula beba

​U Kantonu Sarajevo je registrovana prva žrtva morbila, a riječ je o sedmomjesečnoj bebi koja je jutros oko 10 sati preminula na Pedijastrijskoj klinici u Sarajevu, potvrdio je federalnim medijima direktor Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Adem Zalihić.

“U Sarajevu je registriran prvi smrtni slučaj od posljedica morbila, a komplikacije ARB-a (akutnog respiratornog sistema) su se javile kod sedmomjesečne bebe, koja je, nažalost, preminula. Bebe se od morbila vakcinišu tek od napunjenih 13 mjeseci, dok je prvih nekoliko mjeseci dijete zaštićeno putem posteljice od majke, ako je ona prethodno vakscinisama”, pojasnio je Zalihić.

Broj oboljelih od morbila u KS povećan na 65, roditelji se pozivaju da vakcinišu djecu

Podsjećamo da je ranije Javna ustanova Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo obavijestila Ministarstvo zdravstva da je na području Kantona Sarajevo povećan broj oboljelih od morbila.

Ranije je saopšteno da su u Sarajevu zabilježena i dva teška slučajeva obolijevanja od morbila, najvjerovatnije jer majke nisu bile vakcinisane.

Naime, u periodu od 4. do 10. marta 2019. prijavljena su 32 slučaja novooboljelih od morbila, čime ukupan zbir od početka godine dostiže broj 65 prijavljenih slučajeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije