Društvo

Od sto vozača u Gradišci sedam ih telefonira za volanom

Od sto vozača u Gradišci sedam ih telefonira za volanom
Foto: N.N. | Od sto vozača u Gradiškoj sedam ih telefonira za volanom

GRADIŠKA, BIJELJINA - Na području Policijske uprave Gradiška utvrđen je najveći procenat vozača koji za volanom koriste mobilni telefon.

Monitoring su prošle godine radili stručnjaci Saobraćajnog fakulteta iz Doboja, a naručilac je Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Utvrđeno je da su, kada je riječ o telefoniranju ili pisanju poruka, najdisciplinovaniji vozači na području Policijske uprave Foča, gdje je ove uređaje koristilo tek 1,2 odsto.

Istovremeno, u drugu krajnost otišli su vozači na području PU Gradiška, gdje je telefon u ruci primijećen kod njih 6,6 odsto.

Slijede Policijska uprava Bijeljina (6,4 odsto), Prijedor (6,2 odsto), Banjaluka (5,4 odsto), Zvornik (4,6 odsto) te Mrkonjić Grad (4,3 odsto). Iza njih su PU Istočno Sarajevo (3,6), Doboj (3,3), Trebinje (2,2) te na kraju Foča (1,2 odsto).

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, rekao je za "Nezavisne" da je monitoring rađen na način da je pored puta bio posmatrač te osmatrao koliko vozača je koristilo mobilni telefon.

"Metologija je bila takva da su ovi indikatori mjereni na području svih policijskih uprava, kako tokom radnih dana, tako i tokom vikenda, u dnevnim i noćnim satima", pojasnio je Radović.

Dodao je da, gdje god su uočeni loši indikatori, implicira da su vozači nedovoljno poštovali zakonske propise koji zabranjuju upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje, izuzev kada imate slušalice u ušima.

"Na taj način vozači ugrožavaju svoju i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju. Telefoniranje odvlači pažnju u smislu skidanja pogleda s puta ispred sebe, a prilikom razgovora imate i kognitivno ometanje. Kada dio pažnje usmjerite na razgovor sa sagovornikom, time je smanjena pažnja na put u smislu da nećete uočiti vozilo koje ispred vas koči ili pješaka i tako dalje", pojasnio je Radović.

Pripadnici gradiške policije tokom prošle godine su napisali brojne kazne vozačima koji su na nezakonit način koristili telefone.

"Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u toku 2019. godine zbog nepropisnog korištenja mobilnog telefona za vrijeme upravljanja vozilom ukupno su sankcionisana 123 vozača", kazali su za "Nezavisne" iz ove policijske uprave.

Na području Policijske uprave Bijeljina prošle godine su napisane stotine kazni zbog korištenja mobilnih telefona.

"Tokom 2019. godine na području Policijske uprave Bijeljina zbog korištenja mobilnog telefona tokom vožnje sankcionisan je 351 učesnik u saobraćaju", rekli su za "Nezavisne" iz PU Bijeljina.

Upotreba mobilnih telefona po PU

Gradiška             6,6%

Bijeljina               6,4%

Prijedor               6,2%

Banjaluka            5,4%

Zvornik                 4,6%

Mrkonjić Grad       4,3%

Istočno Sarajevo   3,6%

Doboj                  3,3%

Trebinje               2,2%

Foča                   1,2%

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije