Društvo

Pratite nas na Google news

Odata počast Spomenku Gostiću

Odata počast Spomenku Gostiću
Foto: N.N. | Odata počast Spomenku Gostiću
Srna

MAGLAJ - Najmlađem borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću danas je odata počast na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak u federalnoj opštini Maglaj.

Poštu mladom srpskom borcu, koji je stradao od granate 20. marta 1993. godine, počast su odali članovi porodice, nekadaši saborci i poštovaoci.

Autor dokumentarnog filma "Spomenko na vječnoj straži" i knjige "Spomenko i Ozren" Mile Savić rekao je da je odavanje pošte Spomenku prolongirano za danas zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona.

"Čovjek umire kada i posljednja osoba prestane da o njemu priča, a današnje okupljanje mi daje nadu da će Spomenko vječno da živi", izjavio je Savić.

On je naveo da zbog virusa korona usporena izrada kipa Spomenka Gostića, koji treba da bude postavljen u krugu Manastira Ozren u Petrovu, za šta je blagoslov dao i NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Parastos mladom srpskom borcu služio je sveštenik Vladimir Kukić koji je istakao značaj posjete Spomenkovom vječnom počivalištu.

Gostić, petnaestogodišnji dječak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Gornji Ulišnjak, kao i Spomenkovo selo Jovići, po okončanju proteklog rata pripali su Federaciji BiH.

Obnovu Gostićevog spomenika organizovali su članovi Udruženja "Nasljeđe" iz Bijeljine.

Mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju, koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, a dobojski umjetnik Deni Božić oslikao je mural sa likom ovog dječaka u Ulici vojvode Stepe u Doboju. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije