Društvo

Odgođen štrajk zaposlenih u Bolnici "Srbija", dogovorena isplata plata

Odgođen štrajk zaposlenih u Bolnici "Srbija", dogovorena isplata plata
Foto: RTRS | Odgođen štrajk zaposlenih u Bolnici "Srbija", dogovorena isplata plata

ISTOČNO SARAJEVO - Odgođen je za sutra najavljeni štrajk zaposlenih u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu. Resorni ministar Dragan Bogdanić, predstavnici bolničkih sindikata i uprave dogovorili su rokove isplate tri plate i neisplaćenih naknada po drugim osnovama.

Sredstva za jednu od tri neisplaćene plate, obezbijeđena su već danas. Za drugu- u utorak ili najkasnije u srijedu u prijepodnevnim časovima. Treća neisplaćena plata – novembarska, na računima zaposlenih trebalo bi da se nađe do kraja godine. U istom roku biće izdvojeno dodatnih 300.000 maraka za dugovanja radnicima koja nisu vezana za plate, kao što su prevoz, jubilarne nagrade, naknade za rođenje djeteta, ili u slučaju smrti člana porodice, refundiranje troškova specijalizacije.

"Dogovorili smo se kako da ti svi radnici budu obuhvaćeni pa i oni koji možda danas nisu zaposleni. Otišli su u penziju, ali je ta obaveza prema njima ostala", rekao je Bogdanić.

Postignuti dogovor odgodio je najavljeni štrajk zaposlenih u Bolnici Srbija, za jedan dan. Sa tendencijom da u srijedu u podne, što je novi termin obustave rada, potencijalni štrajkači ipak budu na svojim radnim mjestima.

"Dogovorili smo se da se dvije neto plate isplate do početka štrajka. Petog decembra u 12,00 sati, očekujemo da ćemo ga tada zvanično odgoditi", izjavila je predsjednica Sindikata doktora Sarajevsko-romanijske regije Tatjana Јovičić

I mada su u ranijim pregovorima sindikalci, insistirajući na smjeni rukovodstva, odbijali sva rješenja koja su im nuđena, današnje su, ipak, prihvatili.

"Mi iz menadžmenta ćemo dati punu podršku i trudićemo se da sve tehničke i druge stvari koje se od nas očekuju u vezi s tim, uradimo na vrijeme", poručio je Ddrektor Bolnice Goran Todorović.

Dugovi po osnovu neuplaćenih poreza i doprinosa, u zadatak ostaju dolazećoj vladi Republike Srpske! Već s njenim formiranjem, kako je dogovoreno, od sredine februara sljedeće godine, počeće pregovori o modalitetima plaćanja i tih obaveza, koje su u protekloj dekadi kumulirane na iznos od oko 7 miliona maraka.

(rtrs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije