Društvo

Odlazak građana stvorio rupu u budžetu za zdravstvo

Odlazak građana stvorio rupu u budžetu za zdravstvo
Foto: N.N. | Odlazak građana stvorio rupu u budžetu za zdravstvo

BIHAĆ - Najveći problem s kojim se trenutno suočava zdravstveni sistem u Unsko-sanskom kantonu je drastičan pad broja zdravstvenih osiguranika, izjavila je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi USK.

Prema njenim riječima, broj osiguranika samo u posljednjih nekoliko godina manji je za devet hiljada, što se neminovno odražava na finansiranje i kvalitet zdravstva.

"U posljednjih nekoliko godina našli smo se u nezavidnoj poziciji jer odlazi veliki broj građana, pa i čitavih porodica. Odlaze mladi i obrazovani ljudi i gotovo da nema kuće a da neko iz nje nije u inostranstvu. Samim tim, značajno je opao priliv sredstava u Zavod zdravstvenog osiguranja USK, iz kojeg se praktično finansira cjelokupno zdravstvo", kazala je Ćemalovićeva.

Ona je navela da smanjenje finansija generira druge probleme pa su nezadovoljni zdravstvene ustanove, ljekari i drugi zaposleni, a posljedica svega toga je da trpe pacijenti.

"Posjedujemo staru medicinsku opremu, posebno ovu koja se tiče dijagnostike, sanitetski park je loš i zastario, a isto se može reći i za najveći dio infrastrukture, objekata i prostora za rad", kazala je Ćemalovićeva.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja USK navode kako je dodatni problem u svemu i veliki broj neosiguranih lica.

Prema posljednjim informacijama, doprinose za zdravstvo plaća nešto manje od 30.000 zaposlenih osoba, a na području Unsko-sanskog kantona živi oko 300.000 stanovnika, što predstavlja veliki nesrazmjer.

Postoji i niz drugih problema koji i dalje egzistiraju, kao što je loša naplata doprinosa koji i dalje u velikoj mjeri zavise od dobre volje poslodavaca.

Također, opterećujuća okolnost su i ranija dugovanja većine ovdašnjih zdravstvenih ustanova, kao što je Kantonalna bolnica u Bihaću, čiji ukupni dugovi iznose oko 12,5 miliona maraka.

Također, u veoma teškoj situaciji je i Opća bolnica u Sanskom Mostu s obzirom na to da je njen opstanak doveden u pitanje zbog nedovoljnog broja zdravstvenih osiguranika, a gubitaši su i svi domovi zdravlja u ovome kantonu, izuzev onoga u Cazinu. Teško stanje u zdravstvu uzrokovalo je i loš položaj zdravstvenih radnika, koji u velikom broju napuštaju USK u potrazi za boljim uslovima rada.

Prema podacima resornog ministarstva, u protekle tri godine zdravstvene ustanove u USK napustilo je više od stotinu radnika, od čega su trećina liječnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije