Društvo

"Odlazak mladih košta BiH 1,5 milijardi evra"

"Odlazak mladih košta BiH 1,5 milijardi evra"
Foto: pixabay.com | "Odlazak mladih košta BiH 1,5 milijardi evra"

SARAJEVO - Na godišnjem nivou BiH gubi 1,5 milijardi evra usljed odlaska mladih u inostranstvo. To je zaključak studije "Troškovi emigracije mladih iz BiH", koju je sproveo Institut za razvoj i inovacije uz podršku Westminster fondacije za demokratiju u BiH, a u sklopu projekta koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako je saopšteno, rezultati pokazuju da ukupni troškovi obrazovanja lica koja napuštaju BiH u jednoj godini, u zavisnosti od obrazovne strukture, variraju od skoro 650 miliona do nešto više od 800 miliona evra.

Istovremeno, kako se dodaje, usljed nemogućnosti da se godišnji odliv stanovništva spriječi njihovim zapošljavanjem, direktno i indirektno se generiše godišnji gubitak potencijalnog BDP-a u iznosu od oko 710 miliona evra. Studija je ipak pokazala da postoje i pozitivni efekti na nacionalnu ekonomiju usljed emigracije.

"Najvažnija direktna korist migracionih tokova jesu doznake, a doprinos doznaka i ostalih ličnih transfera BDP-u iznosi osam odsto, čime je BiH u samom evropskom vrhu kada se posmatra stopa doprinosa ovih transfera BDP-u", navodi se u rezultatima ove istraživačke studije.

Kako se dodaje, ako se posmatraju i drugi izvori koji dolaze iz inostranstva (socijalni prihodi i prihodi privremenog radnika), doprinos BDP-u prelazi 14 odsto i dostiže skoro 2,5 milijardi evra godišnje.

Autor studije Nenad Jevtović kaže da, prema dostupnim podacima, broj emigranata raste iz godine u godinu, pa se sa 28.000, koliko je odselilo 2013. godine, ovaj broj popeo na 44.700 u 2018. godini.

"Korištenjem ove analize možemo zajedno raditi na definisanju i stvaranju pozitivnijih i boljih politika za BiH, kao i na čvrstoj osnovi za novi način razmišljanja", naglasio je Metju Fild, britanski ambasador u BiH.

Nermina Voloder, direktorica Westminister fondacije za demokratiju u BiH, kaže da je studija o troškovima odlaska mladih prva te vrste koja nudi uvid u finansijske gubitke nastale emigracijom.

Na osnovu podataka Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), procjenjuje se da je u 36 zemalja članica ove organizacije od 2013. do 2017. godine iz BiH trajno ili privremeno emigriralo oko 184.000 osoba. Omiljene destinacije stanovnika BiH su Njemačka, gdje je otišlo više od polovine (54 odsto), Slovenija sa 26 odsto i Austrija sa devet odsto ukupnog broja emigranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije