Društvo

Odluka Vlada RS: Za povećanje plata 7,78 miliona KM

Odluka Vlada RS: Za povećanje plata 7,78 miliona KM
Foto: Ustupljena fotografija | Odluka Vlada RS: Za povećanje plata 7,78 miliona KM

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava kojom je Ministarstvu privrede i preduzetništva na raspolaganje stavljen iznos od 7.780.000 KM na ime podsticaja za povećanje plate radnika, a u skladu sa finansijskim planovima potrošnje za prvih šest mjeseci ove godine.

Kako je saopšteno iz Vlade, ta sredstva su namijenjena za isplatu subvencija privrednim subjektima za obračunski period od 1. jula 2022. godine do 31. decembra te godine, u kojem je izvršeno stvarno povećanje plate radnika.

Vlada Republike Srpske je usvojila i Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske 2023 - 2025. godine. Strategija definiše prioritete i strateške ciljeve razvoja industrije od kojih su najvažniji povećanje proizvodnje više faze prerade, smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, povećanje zaposlenosti itd.

Između ostalog, Vlada Srpske usvojila je i Informaciju o realizaciji Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja - CEB2, čiji je cilj da se interno raseljenim licima koja su bila primorana da napuste svoje domove tokom ratnih dejstava 1992–1995. godine i drugim ugroženim stanovnicima alternativnih vidova smještaja osigura trajno stambeno rješenje i, po potrebi, institucionalna njega prilagođena stepenu ugroženosti korisnika.

"U toku je izgradnja 218 stambenih jedinica, a završetak radova i useljenje korisnika planirano je do kraja 2023. godine: u prvoj polovini godine u Istočnom Novom Sarajavu 23 stana i u Zvorniku 37 stanova, a do kraja godine u Bijeljini 12 stanova, u Nevesinju 12 stanova i u Doboju 134 stana", kažu iz Vlade Srpske.

Vlada Republike Srpske upoznala se i sa Informacijom o stanju obaveza javnih zdravstvenih ustanova (JZO) i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) na kraju prošle godine.

"Od ukupno 75 javnih zdravstvenih ustanova u 2022. godini pozitivno je poslovalo 45 javnih zdravstvenih ustanova, negativno je poslovalo osam ustanova. Ukupno 22 ustanove su poslovale u okviru trezorskog sistema i ne iskazuju finansijski rezultat (18 domova zdravlja i četiri zavoda). Pozitivan rezultat ostvario je i FZO RS", naveli su iz Vlade Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije