Društvo

"Odluka o obustavi socijalne pomoći od 1. marta skandalozna"

"Odluka o obustavi socijalne pomoći od 1. marta skandalozna"
Foto: Tanjug/Arhiva | "Odluka o obustavi socijalne pomoći od 1. marta skandalozna"
N.N.

DRVAR - Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne zaštite i izbjeglih Livanjskog kantona uputilo je obavještenje opštinama Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo da će od 1. marta obustaviti isplate sredstava korisnicima socijalne pomoći, što u ovim lokalnim zajednicama ocjenjuju skandaloznom i katastrofalnom odlukom.

U dopisu koji je potpisao kantonalni ministar rada, zdravstva, socijalne zaštite i izbjeglih Momčilo Bajić navodi se da opština Drvar nije postupila po izvještaju ovog ministarstva o izvršenom stručnom nadzoru nad opštinskom Službom za opštu upravu i društvene djelatnosti od 23. septembra 2021. godine.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić, koja je ranije uputila Opštinskom vijeću prijedlog odluke o osnivanju centra za socijalnu zaštitu, ali je odbornička većina odbila, rekla je Srni da ministar Bajić dobro zna sve to.

"Ministar Bajić vrlo dobro zna da je opština Drvar počela raditi traženu reviziju korisnika stalne socijalne pomoći, da je taj proces uveliko u toku, da smo prevazišli niz kadrovskih i drugih problema kako bismo postupili po uputstvu koje je prošle godine dostavio i kako bismo ovaj važan segment društva stavili u normalne okvire, zna da smo planirali sredstva u budžetu za centar za socijalnu zaštitu, zna da je dao saglasnost na odluku o formiranju centra, ali isto tako zna da je skupštinska većina odbila da podrži ovaj prijedlog", navela je ona.

Runićeva ističe da će zbog ovakvog postupka kantonalnog ministra trpjeti korisnici socijalne pomoći, koji postaju žrtva političkih predizbornih aktivnosti.

"Ministar je stao na stranu kantonalnih vlastodržaca kojima je cilj na bilo koji način oslabiti povratničku populaciju, kako bi bili lakši i jednostavniji instrument manipulacija na predstojećim izborima", kaže Runićeva.

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Đuran izjavio je Srni da će odluka o ukidanju socijalne pomoći ugroziti život korisnika socijalnih davanja, jer im je i pored te novčane pomoći potrebno drugo davanje da bi obezbijedili minimum egzistencije.

Vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad iz Glamoča Ilijana Radanović rekla je Srni da trenutno u Glamoču oko 200 lica prima socijalnu pomoć.

"Ova odluka je katastrofalna za naše korisnike bez obzira ko su i odakle su, da li su u pitanju Srbi, Hrvati ili Bošnjaci. Našim korisnicima to je osnovni uslov za opstanak", naglasila je Radanovićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije