Društvo

Odmor na Bardači za volontere koji su pomagali u vakcinaciji

Odmor na Bardači za volontere koji su pomagali u vakcinaciji
Foto: N.N. | Odmor na Bardači za volontere koji su pomagali u vakcinaciji

BANJALUKA, SRBAC - Tokom sedam dana, koliko traje kamp Omladinskog kluba Gradske organizacije Crvenog krsta, 35 mladih volontera ima priliku da se edukuje, ali i da se odmore i druže nakon što su na vakcinalnom punktu odradili 2.500 sati pomažući u procesu vakcinacije građana.

Ovaj kamp traje u periodu od 24. do 30. avgusta u prostoru Naučnoistraživačkog centra na Bardači, a mladi volonteri su dosad već imali predavanja o prvoj pomoći, kao i obuku o zemljotresu i druge aktivnosti.

Željka Ilić, sekretar banjalučke Gradske organizacije Crvenog krsta, za "Nezavisne" ističe da je ovo 16. kamp te da učestvuje 35 mladih.

"Prošle godine zbog korone nismo organizovali kamp, ali se inače održava svake godine. On je veoma značajan za mlade jer imaju priliku da se edukuju i prenose znanje na mlađe generacije, a svakako i da se pripremaju za djelovanje u vanrednim situacijama koje se ne mogu predvidjeti", kazala je Ilićeva.    

Ističe da je ovaj kamp, iako radnog karaktera, nagrada za mlade ljude koji su u svakom trenutku pomagali rad Crvenog krsta i koji svakodnevno pomažu pri realizaciji svih aktivnosti. 

"Bez njih prosto ništa ne bi bilo moguće. Oni su bili i u poplavama i u koroni, od samog početka. Proveli su više od 2.500 sati na vakcinalnom punktu pa neka se malo druže i odmore, ako za to budu imali vremena", kazala je Ilićeva.

Kako kaže, ove godine im je prvi put i grad Banjaluka dao 2.000 KM za realizaciju ovog kampa.

"Tim sredstvima ćemo pokriti troškove hrane i prevoza, i to nam je vrlo značajno", kazala je Ilićeva.

Prema njenim riječima, planirano je da se obuka održi iz četiri oblasti: pružanje prve pomoći, realistički prikaz povreda, djelovanje u nesrećama i afirmacija humanih vrijednosti koje promoviše Crveni krst.

"Pored obuka iz ovih oblasti, planirana su i predavanja iz oblasti reproduktivnog zdravlja i dobrovoljnog davalaštva krvi, te predavanje o zemljotresima, koje je već održano u ponedjeljak. S njima su bili i predstavnici Odjeljenja za poslove Civilne zaštite grada, koji su im govorili na temu zemljotresa", rekla je Ilićeva.

Mladi aktivisti su već odradili šestočasovne dnevne obuke, raspoređeni po oblastima rada, planirani teoretski i praktični dio obuka iz oblasti pružanja prve pomoći, realističkog prikaza povreda, djelovanja u nesrećama i difuzije kroz promociju humanih vrijednosti.

Našli su vremena i za piknik, radionice i zajedničke vježbe, a pokazali su i sportski duh igrajući odbojku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije