Društvo

Odriču se jednog tretmana u korist ugroženih od poplava

Odriču se jednog tretmana u korist ugroženih od poplava
Odriču se jednog tretmana u korist ugroženih od poplava

DOBOJ - Članovi Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske, koji se osjećaju zdravstveno sposobnim, odreći će se jednog dijaliznog tretmana za pomoć ugroženima od poplava, u nastojanju da ukažu na loš položaj ove populacije.

"Ako mi možemo preskočiti jedan tretman hemodijalize koja nam život znači, onda se svi u Republici Srpskoj moraju zapitati koliko su bili humani u ovoj teškoj situaciji", izjavio je sekretar Udruženja Aleksandar Radun.

Prema njegovim riječima, odricanjem od jednog hemodijaliznog tretmana u korist poplavljnih, koji u prosjeku košta oko 230 KM, Fond zdravstva Republike Srpske uplatio bi ova sredstva Fondu solidarnosti Srpske, a ne preduzeću "Frezenijus" koji rukovodi dijaliznim centrima.

On je ukazao na to da je poruka ove akcije da se probudi svijest javnosti u Republici Srpskoj da nije dovoljno pozvati humanitarni broj jednom ili dvaput u korist građana ošetećenih poplavom, već treba tražiti sistemsko rješenje.

"Sistemskim pristupom Vlada Republike Srpske treba da riješi i položaj dijaliziranih osoba, posebno kada je riječ o statusu njihovog invaliditeta i povlastica", rekao je Radun u Doboju tokom sjednice Skupštine Republičkog udruženja kojoj je prisustvovala i predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske Jasminka Vučković.

Prema njegovim riječima, u rješavanju tog problema aktivno treba da se angažuje i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Radun je upozorio da, ako se do septembra ne iznađe odgovarajuće rješenje, Udruženje će donijeti odluku o stupanju u štrajk, što podrazumijeva odbijanje korištenja hemodijaliznog tretmana.

Predsjednik dobojskog Udruženja dijaliziranih Dragana Gligorić rekla je da je do sada oko 70 odsto članova od komisije Fonda PIO Srpske dobilo rješenje o stepenu invalidinosti.

Član Udruženja Željko Ristić ističe da su uslovi u Doboju, u kojima se sada nalaze dijalizirani bolesnici, katastrofalni i da su zbog poteškoća sa putovanjem, preminula tri pacijenta, izražavajući zabrinutost za zdravlje još petorice od preostala 125 dijalizna pacijenta.

On je ukazao da su pacijenti prisiljeni da na tretmane idu u Gradišku, Banjaluku, Laktaše, Brčko, Istočno Sarajevo, Gračanicu i Tešanj, a neki moraju i da borave u tim mjestima što predstavlja veliko finansijsko opterećenje za dijalizne bolesnike.

Na poplavama ugroženom području Doboja i Šamca evidentirano je oko 220 dijaliznih korisnika.

Centar za dijalizu u Doboju posjeduje dnevni kapacitet za 230 pacijenata, a sadašnje potrebe su 125 korisnika koji dolaze iz Doboja, Teslića, Dervente i Petrova. Prostorije centra su tokom majskih poplava u Doboju bile potpuno pod vodom.

Izgradnju i opremanje Centra površine 1.200 metara kvadratnih finansirala je njemačka kompanija "Frezenijus". Riječ je o investiciji od 5 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije