Društvo

Održan deveti grmečki marš: Oko 800 učesnika osvojilo Crni vrh

Održan deveti grmečki marš: Oko 800 učesnika osvojilo Crni vrh
Foto: N.N. | Održan deveti grmečki marš: Oko 800 učesnika osvojilo Crni vrh
Zlatan Čekić

BOSANSKI PETROVAC - Deveti grmečki marš, odnosno planinarski uspon na Crni vrh, najvišu geografsku tačku na ovoj planini, čija visina iznosi 1.605 metara, održan je u proteklu nedjelju.

Ovom događaju prisustvovalo je oko 800 učesnika, od čega najveći broj planinara iz 13 planinarskih društava, kao i jedan broj ljubitelja prirode i planinarstva.

Organizatori marša bili su Zavičajno udruženje Sanjana "Grmeč", koje postoji i djeluje u Banjaluci, i Planinarsko-alpinističko-orijentacioni klub "Banjaluka", dok su pokrovitelji bili opština Drinić i Planinarski savez Republike Srpske.

"Ovom prilikom moramo zahvaliti i stanovnicima sela Bravsko, nadomak Bosanskog Petrovca, gdje je bila i polazna tačka odakle se krenulo ka najvišem grmečkom vrhu. Oni su se potrudili da sve učesnike ugoste na najbolji mogući način i snabdiju svim što je potrebno", istakla je Aleksandra Ribić, predsjednica pomenutog udruženja.

Inače, ovaj događaj ima i svoju istorijsku simboliku jer se održava u znak sjećanja na partizanske borce u Drugom svjetskom ratu, koji su pružili snažan otpor fašističkom neprijatelju na početku Četvrte ofanzive u februaru 1943. godine i odbranili slobodnu teritoriju na području Grmeča.

Nakon što je slomljena pomenuta ofanziva, stvoreni su preduslovi za oslobađanje Sanskog Mosta i cijelog podgrmečkog kraja, što se i dogodilo u oktobru 1943. godine.

Uspon na Crni vrh trajao je nekoliko sati i tom prilikom su učesnici prešli stazu ukupne dužine oko 16 kilometara, a u višim planinskim područjima kretanje je otežavao snijeg.

Prema riječima Nenada Dobrijevića, ljekara i člana Upravnog odbora Planinarskog saveza Republike Srpske, cilj događaja je prvenstveno promocija planinarstva i sportskog života, ali i prirodnih ljepota Grmeča.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije