Društvo

Trgovina ljudima nije problem samih žrtava i nasilje nije privatna stvar

Trgovina ljudima nije problem samih žrtava i nasilje nije privatna stvar
Foto: N.N. | Održan trening na temu zaštite podataka žrtava trgovine ljudima

SARAJEVO- Kancelarija Vijeća Evrope u Sarajevu danas je u glavnom gradu BiH organizovala obuku za predstavnike medija, novinare i glasnogovornike relevantnih institucija na temu “Zaštita privatnog života i ličnih podataka žrtava trgovine ljudima”.

Na obuci prisutni su se upoznali o prevenciji i cjelokupnoj borbi protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, sve u cilju poboljšanja procesa identifikacije i zaštite, te pružanja pomoći žrtvama trgovine ljudima u svrhu radnog iskorištavanja.

Tokom obuke Jelena Hrnjak, novinarka i aktivistica za borbu protiv trgovine ljudima istakla je važnost zaštite podataka žrtava.

Ovom prilikom ona je dodala i da je veoma bitna svijest svih aktera ali i šire javnosti o specifičnim grupama ranjivim na trgovinu ljudima i pravima žrtava trgovine ljudima.

Zaključak teeninga je da je trgovina ljudima problem svih nas i tiče se svih nas. Te je s tim u vezi, uloga medija ključna u razbijanju predrasuda da je trgovina ljudima problem samih žrtava kao i da je nasilje privatna stvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije